Ondernemersklimaat

Nooit was de Limburgse landbouw zo gevarieerd als anno 2014. Alle traditionele vormen van land- en tuinbouw komen in onze provincie voor. Maar daarnaast zien we bijvoorbeeld de aspergeteelt, een wereldwijd toonaangevende boomkwekerij, het tweede glastuinbouwgebied van Nederland, een sterkte vollegrondsteelt, intensieve veehouderijen die tot de mondiale top behoren, meer dan zestig professionele zorgboerderijen en een keur aan agrarisch gerelateerde belevingsactiviteiten. Zij bedienen zowel exportmarkten als de eigen regio, met slimme verdienconcepten en met inzet van digitale media.
Kortom, we hebben niet alleen de meest gevarieerde, maar ook de meest innovatieve sector van Limburg. Groot en klein, biologisch en gangbaar, we hebben het allemaal. En juist die gevarieerdheid moeten we koesteren, want het is een vruchtbare voedingsbodem voor kennisuitwisseling en vernieuwing.
In de belangenbehartiging van de LLTB heeft het ook zijn schaduwzijden. Want als we heel veel energie (en geld) steken in bijvoorbeeld het agrarisch natuurbeheer en daarvoor Natuurrijk Limburg oprichten, dan heeft een manegehouder daar niet zo veel aan. Of als we voor de zorgboeren een coöperatie vormen, dan zal dat een melkveehouder geen direct voordeel opleveren.
Natuurlijk moeten we in actie komen bij waterschade en tegen de overlast van wilde zwijnen. Maar daar profiteert een glastuinder weer niet van. En als we veel tijd besteden aan een onderzoek van Keyport 2020 over de agrarische werkgelegenheid in Midden-Limburg, dan zien onze leden in het noorden en zuiden daar misschien geen direct belang in.
Maar het is er wel degelijk. Al die inspanningen bij elkaar, en zeker ook gevoegd bij de vele activiteiten van de afdelingen en vakgroepen, zorgen ervoor dat er met onze agrarische sector rekening wordt gehouden. Dat we voor overheden, maatschappelijke organisaties en burgers een betrouwbare en gezaghebbende gesprekspartner zijn. Zo is er in onze provincie een voor de agrarische sector zeer gunstig ondernemersklimaat tot stand gekomen, waar ze elders jaloers op zijn.
Als LLTB-bestuur hebben we enkele weken geleden besloten met de provincie een vitaliseringsprogramma te starten voor de tuinbouwsector. We doen dat niet alleen in het directe belang van telers, maar ook landbouwbreed voor de samenhang in onze mooie sector.

Elly Roebroek,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer