Meer voedsel met Nederlandse aanpak

Nederlandse boeren en tuinders kunnen trots zijn op de aanpak die is gekozen voor de wereldwijde alliantie voor meer voedselzekerheid. Het is ‘een groot compliment’ aan de hele agrosector.

Jan van LiereZo reageert LTO Nederland-voorzitter Albert Jan Maat op de begin deze week in New York gepresenteerde plannen.
De alliantie gaat wereldwijd de Climate Smart Agriculture propageren. De strategie voor een klimaatslimme landbouw is in Nederland ontstaan.
Kern is dat samen met lokale boeren innovatieve en duurzame productiemethoden worden ontwikkeld die tegelijk klimaatbestendig zijn en zorgen voor minder broeikasuitstoot. Tot nu toe hebben 75 landen en wereldleiders zich geschaard achter de Nederlands aanpak om de komende decennia voedselzekerheid te realiseren.
Maat: ‘Wat het kabinet in New York heeft bepleit, is precies wat we sinds 1998 doen met Agriterra. Door boeren en tuinders in ontwikkelingslanden sterker te organiseren, krijgen ze zowel economisch als maatschappelijk meer positie.’
De uitdaging is volgens de LTO-voorzitter dat boeren in die landen marktgericht produceren en daartoe onze kennis en ervaring benutten. ‘Jaarlijks gaan honderden experts van agrarische bedrijven en organisaties via Agriterra op pad om daaraan te werken, vaak van boer tot boer. En die boeren komen hierheen om die kennis te halen en met eigen ogen te zien hoe we dat hier doen.’
Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken zei in New York dat het onacceptabel is dat nog steeds bijna een miljard mensen met honger naar bed gaan. ‘Landbouw kan daar als voedselmotor verandering in brengen door boeren wereldwijd simpelweg de juiste kennis en gereedschap te geven.’
De staatssecretaris vindt het eervol dat Nederland als wereldspeler op landbouwgebied de kar trekt voor de nieuwe alliantie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer