HAS: cursus brengt teelt zonder daglicht dichter bij consument

‘Jasper den Besten is sinds vier jaar als lector nieuwe teeltsystemen actief bij HAS Hogeschool’, zegt Peter Scheer, die deel uitmaakt van het team dat de cursus telen zonder daglicht ontwikkelde. ‘Wij zijn samen verantwoordelijk voor product en business development, waarbij Jasper zich vooral op de inhoud richt en ik mij bezighoud met de ontwikkelingskant, samenwerking en het koppelen van partijen.’
De HAS Hogeschool heeft inmiddels twee onderzoekslocaties in Den Bosch en Venlo waar studenten onderzoek verrichten voor het bedrijfsleven.
Telen zonder daglicht beoogt de teelt dichter bij de consument te brengen. ‘Het ideaalbeeld is een kwekerij in de stad onder de grond, waarbij bovengelegen winkels de groenten verkopen, die daar weer bovenliggende restaurants direct in hun gerechten verwerken’, vertelt Scheer.
‘Daarnaast proberen we samen met diverse bedrijven een ‘completely controlled’ teelt tot stand te brengen. Door planten eerder tot bloei en zaadvorming te brengen, kunnen we het veredelingsproces versnellen en een kortere time-to-market bewerkstelligen’, legt Scheer uit.
De HAS Hogeschool heeft plannen om in de toekomst op het voormalige Floriadeterrein bij Venlo een demonstratieklimaatcel te bouwen. Daar wil de onderwijsinstelling samen met bedrijven en provincie Limburg onderzoek doen naar nieuwe teeltmethodes en consumenten informeren over de mogelijkheden van telen zonder daglicht. Scheer: ‘We willen een soort etalage maken waarin alle geïnteresseerden de nieuwe mogelijkheden kunnen zien.’
In januari 2015 begint weer een nieuwe cursus telen zonder daglicht.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer