Einde oefening kaasopslag EU

De Europese Commissie heeft de private opslagregeling voor kaas alweer ingetrokken. Deze was pas vanaf begin deze maand van kracht. Dit geeft nieuwe onzekerheid op de Europese zuivelmarkt.

René LuijmesReden voor het intrekken vormt de buitensporige belangstelling voor de regeling van exporteurs van kaas, maar dan ook vooral van hen die geen grote hoeveelheden kaas naar Rusland exporteren, aldus de uitleg van de Europese Commissie.
De commissie nam het besluit om te voorkomen dat de regeling met een maximum van 155.000 ton te snel overschreden zou zijn. Er was per 21 september al 100.464 ton kaas aangemeld voor particuliere opslag.
Nederland schreef in voor 6.099 ton. Italië ging hier flink overheen: 83.956 ton. Ook Ierland bracht 7.109 ton in voor private opslag van kaas. Zweden is goed voor 2.375 ton. Verder waren er nog wat landen met veel kleinere hoeveelheden.
Het besluit van de Europese Commissie om de kaasopslag te schrappen, zorgt voor nieuwe onzekerheid in de melkmarkt. Zuivelspecialist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland stelt dat kaasprijzen onder de 3 euro per kilo zijn gezakt.
Veel ondernemingen die hiervan afhankelijk zijn, zoeken naar wegen om het hoofd te bieden aan het effect van de Russische boycot die invloed heeft op de hele interne Europese markt.
De melkprijzen staan onder druk. De groei van de vraag is volgens OECD-FAO circa 2 procent per jaar, meer dan de directe impact van de Russische sancties.
Osinga verwacht dat de gemiddelde melkprijzen van een aantal zuivelondernemingen dit jaar boven die van vorig jaar uit zullen komen. Maar de prijs op de markt gaat nu omlaag. ‘Afwachten is of dalende voerprijzen de dalende melkprijzen kunnen compenseren.’
Vorig jaar bedroeg de export van kaas naar Rusland vanuit Europa meer dan 250.000 ton kaas. Hierbij zijn ook bepaalde zachte kazen inbegrepen, die niet geschikt zijn voor opslag. De ruim 250.000 ton is ruwweg een derde van de totale kaasexport van de EU.
Nederland (42 procent van de kaasexport en 8 procent van de nationale productie), Duitsland (38 om 2 procent) en Polen (43 om 4 procent) zijn voor een groot deel afhankelijk van de export van kaas naar Rusland.

Melkpoeder en boter

De aanmeldingen voor de particuliere opslagregeling voor magere melkpoeder en boter liggen meer in de lijn der verwachting. Deze blijven open tot het einde van dit jaar. Voor boter gaat het om het wegvallen van 40.000 ton per jaar, die voor de Russische markt was bestemd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer