Dialoog geeft Moergestel lucht

Moergestel - Boeren en burgers uit Moergestel hebben donderdag een convenant gepresenteerd waarin gezamenlijke voorstellen staan om de leefbaarheid te vergroten. Aan het plan ging een twee jaar durende gebiedsdialoog vooraf.

Douwe KortingVanaf het moment dat het gebied Molenakkers tussen Biest-Houtakker en Moergestel invulling kreeg als landbouwontwikkelingsgebied, liepen de spanningen tussen boeren en burgers op. Enkele zittende bedrijven konden zich ontwikkelen en één bedrijf is inmiddels ingeplaatst. Maar burgers vreesden aantasting van hun leefomgeving en organiseerden zich in een stichting.
Op advies van het gemeentebestuur besloten die stichting en ZLTO Hart van Brabant tot een gebiedsdialoog. Die heeft dus geleid tot een convenant dat donderdagavond is aangeboden aan de gemeenteraad van Oisterwijk.
‘De convenantpartners hebben zich maximaal ingezet en leggen de bal nu nadrukkelijk bij de gemeente en de provincie’, vertelt ZLTO-relatiebeheerder Anke de Brouwer. ‘Om de leefbaarheid van het gebied te verbeteren zullen zij vanaf nu maximaal, financieel en planologisch, mee moeten werken.’

Hersteld vertrouwen

Volgens De Brouwer zijn boeren en burgers er door in gesprek te blijven in geslaagd oplossingen te vinden die het woon- en leefklimaat verbeteren en het vertrouwen herstellen. Gezocht is naar oplossingen die positief zijn voor boer en burger en dat is gelukt. ‘Nu de afspraken op papier staan, zijn gemeente en provincie aan zet om de plannen mede mogelijk te maken en te financieren. De provincie is bereid mee te werken. Nu de gemeenteraad nog’, aldus De Brouwer.
Met het convenant is ook een concreet pakket aan maatregelen gepresenteerd. In het plan worden twee, mogelijk drie varkenshouderijen beëindigd, komt er geen nieuw varkensbedrijf bij en kan één melkveehouder zijn bouwblok vergroten voor voer- of mestopslag. De geurhinder zal fors afnemen.
In het convenant vragen boeren en burgers beide overheden om geld waarmee de stoppende ondernemers en een varkenshouder die afziet van inplaatsing gecompenseerd kunnen worden. Verder roepen ze gemeente Oisterwijk op Ruimte voor Ruimte-kavels beschikbaar te stellen.
Tot slot voorziet het convenant in de oprichting van een buurtcomité dat toeziet op de uitvoering van de afspraken tussen boeren en burgers. Ook gaan ze zichzelf actief inzetten, bijvoorbeeld met de aanplant van bomen en struiken. ‘Maar het mooiste is dat er door de dialoog meer begrip is over en weer’, besluit De Brouwer.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
  • Dinsdag
    21° / 9°
    65 %
Meer weer