VVD%3A+boeren+dupe+van+ganzenbeleid
Nieuws
© Nieuwe Oogst

VVD: boeren dupe van ganzenbeleid

Boeren in Noord-Holland zijn na de invoering van het behandelbedrag voor schade 'ontrecht de dupe van het falende ganzenbeleid'. Dat stelt het Noord-Hollandse Statenlid Joop Köhne (VVD).

Köhne heeft Gedeputeerde Staten schriftelijke vragen gesteld over het behandelbedrag van 300 euro dat per 1 oktober wordt ingevoerd per aanvraag voor de taxatie van ganzenschade.

Naast het eigen risico van 250 euro, die boeren al moeten betalen bij een een verzoek om tegemoetkoming in faunaschade door wild, wordt ook standaard een behandelbedrag van 300 euro in rekening gebracht.

Grondgebruikers

Volgens de VVD worden grondgebruikers hierdoor onterecht de dupe van het falende ganzenbeleid in Nederland. De partij vindt dat invoering van een behandelbedrag niet de oorzaken van toenemende faunaschade en een groeiend overschot aan ganzen aanpakt.

In plaats daarvan worden de consequenties van toenemende faunaschade (een tekort aan middelen voor schadevergoedingen) bestreden, 'over de rug van agrariërs'.

Incorrect

'En doordat vele kleinere meldingen niet meer worden gedaan, leidt de invoering van een behandelbedrag eveneens tot een incorrect totaalbeeld van landbouwschade door wild. Daardoor lijkt een afname eerder bereikt te zijn dan dit in werkelijkheid het geval is', stelt Köhne.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  18° / 11°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 10°
  10 %
 • Vrijdag
  22° / 11°
  40 %
Meer weer