Tuinders op zoek naar zekerheden

Arnhem - ‘Waar zijn de zekerheden waar we in de afgelopen maanden met elkaar naar op zoek zijn geweest?’ Die vraag stelde Paul Hospers woensdag tijdens de vergadering van de Gelderse Statencommissie Landelijk gebied, Cultuur en Jeugdzorg (LJC).

Jacomien VoorhorstHospers sprak in namens de tuinders in de Bommelerwaard. Deze kwamen een jaar geleden massaal in het geweer tegen het ontwerp inpassingsplan (PIP) voor de herstructurering van de tuinbouw in de Bommelerwaard. In het proces daarna bracht informateur Albertine van Vliet op verzoek van de Staten advies uit. Kern van dit advies: vul het PIP met meer zekerheden.
‘De Nota van Uitgangspunten die nu voorligt geeft inzicht in de wijzigingen in het PIP’, zei Hospers. ‘De tuinders maken zich hier oprecht zorgen over en vragen zich af waar de zekerheden zijn waar we samen naar gezocht hebben. Wordt dit PIP wezenlijk anders dan de versie waar zoveel verzet tegen was?’
De tuinders leggen zich neer bij de tussenstap van de wijzigingsbevoegdheid. ’Als dat niet kan worden voorkomen, dan is dat zo’, liet Hospers weten. Maar de sector ziet wel graag dat er dan vervolgens vlot gebiedsgerichte wijzigingsplannen komen, waarbij de volledige gebieden worden ingekleurd en de bestemming met bouwmogelijkheden om tuinbouwbedrijven op te richten weer terugkomt.
Volgens Hospers baseert een tuinder zijn keuze om uit te breiden niet op welk gebied aan de beurt is voor herstructurering, maar op zaken als: sluit dit aan bij mijn huidige bedrijf? Waar heb ik grond of kan ik grond krijgen? Wat is de kwaliteit van de grond die ik nodig heb?
‘Het kan niet zo zijn dat het na de investeringsbeslissing door procedures, bezwaar en beroep nog wel anderhalf jaar kan duren voordat de schop de grond in kan.’

Garantstelling

Gedeputeerde Jan Jacob van Dijk gaf in een reactie aan goed geluisterd te hebben en gaf de tuinders de garantstelling dat waar het kan zoveel mogelijk zekerheid zal worden ingebouwd.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer