Skal: bioboeren negeren niet massaal regels

Biologische boeren en tuinders lichten niet op grote schaal de hand met de regels. Er is ook geen toename van het aantal ernstige afwijkingen dat Skal bij controles vaststelt.

Jan van LiereDat is de conclusie na een korte mediastorm aan het begin van deze week. Maandag kopte het Algemeen Dagblad dat de bioboer er ‘een potje van maakt’. Aanleiding voor het bericht vormde een Skal-overzicht van de inspecties in het eerste halfjaar van 2014. Daaruit bleek onder meer dat bij 2.519 inspecties in totaal 2.340 afwijkingen zijn vastgesteld.
‘Nooit eerder zijn zoveel bioboeren en andere biologische ondernemers berispt als dit jaar. De markt groeit zó snel, dat er veel fouten gemaakt worden’, concludeerde het AD. Veel andere media kwamen daarop met soortgelijke berichtgeving.
Skal haastte zich vervolgens om duidelijk te maken dat het niet terecht is te concluderen dat er sprake is van misstanden op grote schaal. ‘Als we kijken naar het aantal fatale afwijkingen en ernstige afwijkingen, dan scoren de biologische bedrijven juist beter dan voorgaande jaren’, zegt woordvoeder Marieke de Bruin.
Fatale afwijkingen zijn situaties waarbij de biologische status van een product wordt aangetast. Daarvan stelde Skal er in het eerste halfjaar 26 vast. ‘Vorig jaar kwamen we over het hele jaar in totaal op 70 fatale afwijkingen’, geeft De Bruin aan.
In 8 van de 26 gevallen bood de boer het vee geen goede buitenruimte aan. In drie gevallen leidde het gebruik van niet-toegestane gewasbeschermingsmiddelen tot intrekking van het certificaat.
Bij de 339 ernstige overtredingen ging het 122 keer om herhaalde lichte afwijkingen, zoals het ontbreken van een risicoanalyse voor biologische productie. Dit tast de biologische status van het geproduceerde product niet direct aan, maar het bedrijf moet deze analyse wel opstellen om de betrouwbaarheid van het product hoog te houden.
De Bruin meldt dat Skal met name meer lichte afwijkingen vond op de biologische land- en tuinbouwbedrijven. In totaal ging het om 1.975 gevallen, waarvan 780 bij primaire bedrijven. Ze wijt de toename aan de verscherpte toegangscontroles waarbij producenten en verwerkers onder meer moeten aantonen dat ze producten en diensten afnemen van gecertificeerde bedrijven.
‘De overtredingen betreffen geen extra afwijkingen aan het biologisch product, maar vooral afwijkingen van de werkprocessen op de biologische bedrijven’, benadrukt De Bruin.

Verwerkende sector

Bionext-woordvoerder Jasper Vink vult aan dat er vooral in de verwerkende sector nogal wat bedrijven bijgekomen zijn. ‘De nieuwe lichting bio-ondernemers vergeet wel eens een bepaalde codering op een etiket te zetten die wettelijk verplicht is.’
In de primaire sector stelt Skal sinds begin dit jaar hogere eisen aan de bedrijfsadministratie. Vink: ‘Boeren en tuinders moeten eraan wennen dat ze van elke toeleverancier een pakbon moeten bewaren.’
Bionext benadrukt dat de cijfers van Skal niets zeggen over de kwaliteit van biologische producten in het winkelschap. Daar hoeft de consument zich geen zorgen over te maken, omdat 99 procent van de bedrijven zich goed aan de regels houdt.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer