Fruit van eigen bodem

Fruit+van+eigen+bodem
© ZLTO

Vorig weekend en vandaag (zaterdag 13 september) houden fruittelers de landelijke appelplukdagen. Veel van onze leden doen daaraan mee. Er komen misschien wel honderdduizend ‘plukkers’ op af. Voor velen een dagje met de fiets eropuit en en passant een kilootje appels of peren zelf plukken voor de fruitschaal thuis. Een prachtige beleving die gezond is en positief bijdraagt aan het imago van de fruitsector.
De appelplukdagen hebben nog een ander effect. Door de handelsboycot van Rusland ervaren fruittelers deze dagen als een hart onder de riem en waardering voor de kwaliteit van hun fruit en respect voor hun werk. Burgers zijn enthousiast en laten dat weten. Dat voelt in deze onzekere dagen als prettig en steun.
Het helpt ook als een deel van de oogst via de ‘zaterdagplukkers’ zijn weg vindt naar de consument. Natuurlijk is dat maar een druppel op de gloeiende plaat. De volumes die moeten worden afgezet, zijn velen malen groter en de ‘zaterdagplukkers’ zijn echt niet de oplossing, net zo min als de weg naar de voedselbanken, maar dit maakt de zorgen van de telers iets lichter.
We voeren als ZLTO samen met de provincies Zeeland en Noord-Brabant een campagne om fruit van eigen Zeeuwse en Brabantse bodem extra onder de aandacht te brengen. De gedeputeerden Cees van Beveren van Zeeland) en Yves de Boer van Noord-Brabant trapten af. Zij plukten de eerste kilo’s peren en goudrenetten in de boomgaard van twee van onze leden.
Een symbolisch moment weliswaar, maar met een veel diepere betekenis. Het fotomoment is één, maar dat we elkaar in deze crisistijd zo snel wisten te vinden en gezamenlijk de boodschap ‘pluk fruit van eigen bodem’ uitdragen, is van onschatbare waarde. Overheid en bedrijfsleven, verbonden door fruit van eigen bodem? Dat is een sterk tandem. Komende weken zijn op tal van plekken de spandoeken te zien. Met dank aan de provincies Zeeland en Noord-Brabant.

Hans Huijbers

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer