Plantarium verbindt en prikkelt

Griep roemde tijdens de opening van de beurs het ondernemerschap van de boomkwekers. ‘Dat waren altijd de beste jongetjes van de tuinbouwklas, die ook in moeilijke tijden het tij wisten te keren. Nu we net weer lichtpuntjes zien in de markt, wordt het weer ongelofelijk moeilijk.’
De beursvoorzitter stond serieus stil bij de moeilijke tijd die boomkwekers momenteel doormaken. ‘We klagen over de handel, maar dat helpt ons niet. We klagen over het weer en we leunen te vaak achterover. Ook dat helpt niet.’
Met de nieuwe crisis voor de deur is visie volgens Griep belangrijk. ‘Visie op nieuwe wegen inslaan en niet doorgaan op platgetreden paden.’ Griep wijst daarbij op het thema van de beurs: Verbinden. ‘Dat is niet zomaar uit de lucht komen vallen. Immers, samen staan we sterker.’
Dat is op verschillende plekken zichtbaar op de beurs. Veel kwekers hebben samen met collega’s de aankleding van de stands opgepakt. Zo zijn ze herkenbaar als samenwerkingsverband. ‘De driehonderd stands prikkelen de zintuigen, inspireren en telers laten goed zien wat er met de producten mogelijk is’, vindt de beursvoorzitter.

Prijzen

Verbinden en inspireren kwam volgens Griep het beste tot uiting bij waterplantenkweker Ronald Moerings uit Roosendaal. Hij ontving daarvoor de zilveren Plantarium speld. De Campsis ‘Takarazuka Fresa’ (Summer Jazz Fire) van Hoogeveen Plants in Hazerswoude-Dorp werd uitgeroepen tot beste nieuwigheid van Plantarium 2014.
Naar het oordeel van de jury is de Summer Jazz Fire een opvallend compacte plant waarbij de bloemen al op circa 60 centimeter hoge takken verschijnen. Dit is uniek binnen het Campsis-sortiment. Daarnaast was de jury lovend over de warme oranjerode bloemkleur en het gezonde, donkergroene blad.
Buiten de beste nieuwigheid werden nog twee planten door de jury met goud bekroond. De eerste was de Hydrangea macrophylla ‘Deep Purple’ van De Jong Plant in Boskoop. De jury noemde dit ‘een stevige plant die zeer uniform bloeit’. De donkerpaarse bloemen met lichtere hartjes zijn volgens de jury heel fraai.
Het derde goud was voor Nandina domestica ‘Lemon-Lime’ van Kolster in Boskoop. Een zeer uniform gekweekte en goed gepresenteerde plant, oordeelde de jury. ‘In het sortiment Nandina met paarse en rode scheuten is deze cultivar met lichtgroene scheuten een vernieuwende aanwinst’, zo stond in het juryrapport.
De jury kende verder nog veertien zilveren en 22 bronzen medailles toe.
Zo’n zeventig journalisten kwamen af op de internationale boomkwekerijbeurs in Hazerswoude-Dorp. Zij kwamen onder meer uit Duitsland, Frankrijk, Denemarken, Italië en Oekraïne.
Freelance journalist Peter Springer heeft Plantarium al meer dan twintig keer bezocht. ‘Ik heb vier opdrachten om een verhaal voor Duitse bladen te schrijven. Daarnaast probeer ik zo veel mogelijk nieuws te scoren en andere informatie in te winnen die ik de komende tijd waarschijnlijk kan gebruiken.’
Andere internationale journalisten komen ook vaker naar de beurs. Jean-Luc Pasquier uit Zwitserland mist de mogelijkheid om naast de beurs enkele kwekers op eigen bedrijf te kunnen bezoeken.
Fred Strijk van Handelskwekerij De Bloemenkampen in Nunspeet ziet dat wel zitten. ‘Dat is een goed idee, want zo kun je tijdens de beurs mogelijk extra aandacht krijgen voor je bedrijf in het buitenland.’
Voorafgaand aan de beurs namen de journalisten deel aan een persreis langs groene projecten in Amsterdam en Rotterdam. De verslaggevers kregen onder andere uitleg over de tuinen rondom het Rijksmuseum en een groen project in de achterstandswijk Agniesebuurt in Rotterdam.
Na afloop gingen de journalisten serieus aan de slag gingen met de beoordeling van inzendingen voor de Plantarium Persprijs. Die werd gewonnen door Plant‘n‘Relax® Bio Tube van Roses for Ever uit Denemarken en Clematis ‘Maria Sklodowska Curie’ PBR van Clematis Container Nursery uit Polen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer