‘Ier op landbouw in Brussel’

De Ier Phil Hogan lijkt de nieuwe Europese commissaris voor landbouw te gaan worden. Dat melden diverse bronnen in Brussel.

Arno de SnooDe kandidatuur van Phil Hogan was al langer bekend. Maar er waren andere kandidaten, zoals de huidige Roemeense landbouwcommissaris Dacian Ciolos.
De Roemeense regering besloot deze week een vrouwelijke kandidaat naar voren te schuiven voor een positie binnen de Europese Commissie. Daarmee was een nieuwe termijn voor Ciolos zo goed als uitgesloten.
De voormalige landbouwminister van Spanje, Miguel Arias Cañete, werd ook genoemd voor de post van landbouwcommissaris. De Spanjaarden lijken echter een zwaardere portefeuille dan landbouw binnen te willen slepen.
Spanje wil graag haar minister van financiën Luis de Guindos als leider van de Eurogroep, het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden. Daarmee zou hij de opvolger kunnen worden van Jeroen Dijsselbloem. Mocht De Guindos de post krijgen, dan kan het zijn dat Spanje toch een wat lichtere post accepteert. Dan kan landbouw toch weer in beeld komen.
De huidige Oostenrijkse Eurocommissaris van regionale ontwikkeling, Johannes Hahn, wordt ook genoemd voor de hoogste Europese landbouwpost.

Ontsnapping

Voor Ciolos kan er toch nog een ontsnapping zijn. Als de Roemeense kandidate Corina Cretu te licht wordt bevonden voor een van de posten in de Europese Commissie, dan kan Ciolos weer in beeld komen. Maar gezien het aantal vrouwen dat de nieuwe voorzitter van de Commisse, Jean Claude Juncker, wil hebben lijkt dat niet voor de hand liggend.
Overigens bestaat er flink wat weerstand tegen een herbenoeming van Ciolos. De huidige EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos is niet geschikt voor een tweede termijn, stelden drie prominente leden van het Europese Parlement eerder in een brief aan de nieuwe voorzitter van de Commissie Juncker.
De drie Europarlementariërs vertegenwoordigen de agrarische fracties van hun partijen. Het gaat om de Albert Deß, van de politieke partij EPP, Paolo De Castro van de S&D en Jim Nicholson van de ECR.
De Europarlementariërs zeggen een andere visie op de toekomst te hebben dan Ciolos. Zij vinden dat de landbouw meer toekomstgericht en concurrerend moet zijn. LTO-voorzitter Albert Jan Maat liet destijds weten Ciolos ook ongeschikt te vinden voor een tweede termijn.
Phil Hogan is de voormalige minister van milieu van Ierland. Ierland heeft de afgelopen jaren een behoorlijke traditie opgebouwd binnen de Europese landbouwpolitiek. Tijdens het Ierse voorzitterschap van de Europese Commissie in 2013 werden belangrijke compromissen bereikt voor het Europese landbouwbeleid voor de periode 2014-2020.
Raymond MacSharry was eind jaren tachtig de eerste landbouwcommissaris voor Ierland.
Juncker wil de komende week zijn commissarisposten verdeeld hebben. De gekozen kandidaten moeten dan nog op interview bij het Europarlement, waar Europarlementsleden uit het vakgebied ze aan de tand voelen. Naar verwachting stemt het Europarlement eind oktober over de definitieve samenstelling van de Europese Commissie.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer