Afzet van mengvoer ForFarmers stabiel

ForFarmers wil groeien naar een mengvoerproductie van 10 miljoen ton in 2016. Volgens algemeen directeur Yoram Knoop geen doel op zich, maar dit streven blijft wel overeind.

René LuijmesDe afzet van mengvoer in Nederland daalde licht in het eerste halfjaar van 2014. In België, Duitsland en Groot-Brittannië steeg het volume. In totaal is 3,2 miljoen ton afgezet in de afgelopen zes maanden .
De hoeveelheid mengvoer van het mengvoerbedrijf in Lochem steeg in het eerste halfjaar van 2014 licht ten opzichte van het eerste halfjaar van 2013, namelijk met 1 procent naar 3,2 miljoen ton. België, Duitsland en Groot-Brittannië droegen bij aan deze stijging, met uitzondering van Nederland. Daar liep de hoeveelheid mengvoer licht terug. Exclusief het aanboren van afzet naar nieuwe klanten bleef het volume mengvoer gelijk.
Ten opzichte van de eerste helft van 2013 daalde het volume aan mengvoer in Nederland licht. De grootste afname deed zich voor in de varkens- en pluimveesector.
De varkenshouderij kampt volgens het mengvoerbedrijf nog steeds met een krimp. Daarnaast is er in de varkenssector sprake van een wijziging van het rantsoen en voeren varkenshouders meer enkelvoudige voeders, waardoor de afzet aan mengvoer een beperkte afname kent.
In de legpluimveesector is sprake van een blijvende terugloop van het aantal dieren. Het dalende mengvoergebruik in deze sectoren is in lijn met de daling van de markt.
De hoeveelheid mengvoer in Duitsland nam volgens ForFarmers sterker toe dan de algehele afzetmarkt bij de oosterburen die een lichte groei kende. Alle sectoren droegen bij aan deze toename. In België was er ook een toename van het volume in mengvoer, vooral in de varkens- en rundveesector. De pluimveesector blijft achter.

Overname

In Groot-Brittannië steeg de hoeveelheid afgezet mengvoer. Dit komt door de overname van HST Feeds. Als die niet wordt meegeteld, ziet ForFarmers een lichte afname van het volume. De varkenssector haalt de hoeveelheid voer, terwijl die in de rundveehouderij licht terugloopt.
De afgezette hoeveelheid mengvoer van het mengvoerbedrijf in Lochem bedroeg in 2013 6,4 miljoen ton. Als die hetzelfde blijft in de tweede helft van dit jaar, dan zal het bedrijf dit volume opnieuw bereiken.
In 2012 was de hoeveelheid mengvoer iets lager: 6,3 miljoen ton mengvoer. In het jaar ervoor, 2011, was dit bijna 2,5 miljoen ton, iets meer dan in 2010: 2,4 miljoen ton.
ForFarmers nam eind 2011 Hendrix over en verdubbelde daarmee haar hoeveelheid mengvoer. Daardoor overschreed de onderneming in 2012 de grens van 6 miljoen ton voer in 2012.

Bedrijfsresultaat stijgt

Het bedrijfsresultaat van ForFarmers steeg in de eerste helft van 2014 met 33 procent naar 27,2 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was het resultaat 20,5 miljoen euro. De hoeveelheid omgezette mengvoer nam toe met 1 procent naar 3,2 miljoen ton, mede door de overname van HST Feeds. Zonder deze Britse overname daalt het volume mengvoer licht.
De omzet daalde met 9 procent naar ruim 1,2 miljard euro, veroorzaakt door een daling van de grondstofprijzen. In de eerste helft van 2013 was de omzet ruim 1,3 miljard euro.
De brutowinst steeg met 6 procent ten opzichte van de eerste helft van 2013 naar ruim 198 miljoen euro. Alle landen waarin het mengvoerbedrijf actief is, droegen hieraan bij. De solvabiliteit ging omhoog naar 45,9 procent ten opzichte van 44,2 procent eind december 2013.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer