Onderzoek vergunningplicht

Zwolle - Provincie Overijssel gaat onderzoeken of de Natuurbeschermingswet (NB-wet) juist is toegepast op veehouderijen in de nabijheid van natuurgebieden.

Joost de la CourtHet onderzoek volgt nu milieugroepering MOB tientallen handhavingsverzoeken heeft ingediend. Aan het onderzoek valt niet te ontkomen, zegt gedeputeerde Bert Boerman. ‘Wij zijn als provincie wettelijk verplicht een besluit te nemen over de ingekomen handhavingsverzoeken en we zullen dat ook doen.’
MOB heeft tot nu toe 160 veehouderijen aangemeld bij provincie Overijssel die volgens de milieuorganisatie behalve voor de omgevingswet ook vergunningplichtig zijn voor de NB-wet, maar deze vergunning niet hebben aangevraagd.
Het onderzoek van Overijssel omvat een inventarisatie van de situatie op de betreffende bedrijven, eventueel aan de hand van een bedrijfsbezoek. Daarop neemt de provincie een besluit of er reden is om over te gaan tot handhaving.
Boerman: ‘Vanwege het grote aantal verzoeken zullen wij dit gefaseerd doen. Mocht blijken dat een bedrijf ten onrechte geen NB-wetvergunning heeft, dan zullen wij de ondernemer aanzeggen deze overtreding ongedaan te maken.’
Boerman benadrukt dat een en ander afhankelijk is van de bedrijfssituatie. ‘We hebben de bedrijven daar afgelopen weekeinde over ingelicht. Ondertussen hebben wij deze kwestie onder de aandacht gebracht van de betreffende ministeries.’

Timing

LTO Noord Overijssel is verontwaardigd over de procedure die MOB is begonnen. ‘De timing is hoogst ongelukkig. Als binnenkort de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) wordt ingevoerd, is vergunningverlening weer mogelijk’, zegt voorzitter Erik Back.
‘Nu zijn de mogelijkheden om te vergunnen zeer beperkt vanwege uitspraken van de Raad van State. Er is momenteel een impasse. We verwachten juist dit najaar het wetsvoorstel daartoe.’
Door het verzoek tot handhaving van MOB dreigt de continuïteit van agrarische bedrijven en het inkomen van de ondernemers in gevaar te komen, waarschuwt Back. De betrokken veehouders zijn volgens hem vooral het slachtoffer van onduidelijk beleid.
‘Het middel dat MOB gebruikt is niet juist. Beter was het geweest als ze de dialoog waren aangegaan of slechts een beperkt aantal bedrijven hadden aangemeld. Het is nog maar de vraag of ze zo verder komen’, aldus de provinciaal voorzitter. LTO Noord onderzoekt momenteel hoe ze de betreffende leden kan bijstaan.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer