‘Denk eerst aan voedselbank’

Denk bij het uit de markt nemen van groenten en fruit eerst aan de voedselbank. Zowel LTO Nederland als het ministerie van EZ dringen daarop aan bij telers en handelaren.

Jan van Liere‘Wij doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het mogelijk wordt om goed voedsel aan de voedselbank te geven’, zei staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) deze week. In de praktijk betekent het dat voor levering aan voedselbanken gunstiger voorwaarden gelden dan voor het uit de markt nemen met bestemming veevoer of vergisting.
Telers krijgen bijvoorbeeld de kosten voor distributie en sortering vergoed. Daarnaast geldt voor deze producten niet de beperking dat maximaal 5 procent van de oogst uit productie mag worden genomen.
Dijksma wil een laagdrempelige regeling. Ze is in gesprek met de Europese Commissie om te zorgen dat de voedselbanken geen beperkingen hoeven te hanteren bij het uitdelen van het voedsel, bijvoorbeeld voor mensen die niet bij de sociale dienst staan ingeschreven.
LTO-voorzitter Albert Jan Maat reageert met instemming op de aanpak van EZ. ‘Wij hebben er samen met DPA en Voedselbanken Nederland alles aan gedaan om de route te openen. We staan hier van harte achter. We vragen onze leden die hun producten aanbieden voor interventie ook voor deze optie te kiezen.’
Samenwerking van de groente- en fruitsector met de voedselbanken is overigens niet nieuw. Alleen ging het tot nu toe om incidentele contacten. ‘De nieuwe afspraken geven dat een structureel karakter’, zegt Kees Wantenaar, voorzitter van DPA (Dutch Produce Association) en GroentenFruit Huis. Hij verwacht dat vraag en aanbod goed op elkaar kunnen aansluiten door de inzet van een centraal meldpunt.
Tegelijkertijd dringt LTO aan op een zo snel mogelijk herstel van de reguliere afzet. ‘De Europese Commissie moet geld en menskracht vrijmaken voor exportpromotie en voor ondersteuning bij het zoeken naar nieuwe markten. En dat nadrukkelijk voor alle sectoren die getroffen zijn door de boycot, dus voor tuinders, melk- en vleesveehouders, akkerbouwers, pluimvee- en varkenshouders’, aldus Maat. Hij verzekert dat LTO zich hiervoor de komende week in Brussel sterk zal maken.
Volg ook de actuele berichtgeving op www.nieuweoogst.nu.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer