'Varkenshouders verdienen ook steun’

De Nederlandse overheid moet varkenshouders nu niet in de kou laten staan, vinden LTO en NVV.

%27Varkenshouders+verdienen+ook+steun%E2%80%99
© nieuwe oogst

Volgens de belangenorganisaties verdienen Nederlandse varkenshouders steun van de overheid om de gevolgen van de boycot door Rusland te verzachten. Niet alleen de boycot, maar ook vanwege Afrikaanse varkenspest in Lithouwen kan al maanden geen varkensvlees geleverd worden naar Rusland.

'Het zou de overheid sieren niet alleen de tuinders en de melkveehouders te steunen, maar óók onze varkenshouders', zeggen Maarten Rooijakkers (LTO Varkenshouderij) en Ingrid Jansen (NVV) in een gezamenlijke verklaring.

Nieuwe markten

De Nederlandse Vakbond Varkenshouders (NVV) en LTO Vakgroep Varkenshouderij willen dat varkenshouders in aanmerking komen voor directe financiële steun en ondersteuning van de overheid bij het openen van nieuwe markten.

'Maar denk bij steun ook aan de mogelijkheid van arbeidstijdverkorting voor de werknemers en de mogelijkheid om voor het personeel in dat geval een tijdelijke WW-uitkering aan te vragen', zegt Rooijakkers.

Diverse tegenslagen

'Velen beseffen niet dat in de varkenshouderij voor sommigen het water tot aan de lippen staat', zegt Jansen. 'Dat is een gevolg van de samenloop van diverse tegenslagen die de sector dit jaar heeft gekend. En dat is geen normaal ondernemersrisico. Daar is hulp van de overheid gerechtvaardigd.'

De Nederlandse varkenshouderij kampt al bijna acht maanden met een importverbod door Rusland. Dat verbod werd in februari uitgevaardigd, omdat een wild zwijn in Litouwen besmet was met Afrikaanse varkenspest.

Rusland stopte direct de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie. De handelsboycot van minimaal een jaar, komt daar bovenop. 'De opbrengstprijzen blijven voor dit jaar ver achter door het sluiten van de grens. Varkenshouders voelen dat direct in hun portemonnee', zegt Rooijakkers.

Gevolgen beperken

De huidige situatie is voor LTO en NVV aanleiding om intensief te overleggen met andere partijen in de keten. Er moeten wat NVV en LTO betreft oplossingen komen die ondernemers uit de brand helpen.

Momenteel wordt geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn en welke stappen gezet moeten worden om de gevolgen van de boycot voor de Nederlandse varkenshouders zo veel mogelijk te beperken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer