Tarwe met bakkwaliteit gevraagd in EU

Hoge opbrengsten drukken de prijzen op de wereldgraanmarkt. Bakkwaliteit is wel gezocht en graancoöperaties verwachten een plusje voor baktarwe dat net wat hoger uit kan vallen dan in andere jaren.

Jorg TönjesEen blik op de Europese graanregio’s en de daar binnengehaalde kwaliteit laat een afwijkend beeld zien ten opzichte van gemiddelde jaren. Normaal gesproken is Midden-Frankrijk een belangrijk gebied voor baktarwe, maar in juli 2014 werd de oogst bemoeilijkt en de kwaliteit leed schade door storm en regen. De maalindustrie in dit gebied kijkt verder dan het traditionele aankoopgebied en komt in het westen van Frankrijk.
West-Frankrijk had beter weer in juli en er is behoorlijk goed graan gedorst. De verwerkers van het graan moeten wel rekening houden met transportkosten en die zijn binnen Frankrijk soms behoorlijk hoog. De blik kan over de grens gaan naar bijvoorbeeld Nederland.
Met een recordoogst zal de wereldgraanmarkt prijsdruk blijven voelen, maar de grote graancoöperaties in Nederland hopen juist op het puntje bakkwaliteit wat extra’s te kunnen halen voor de leden. Hoofd afdeling granen Rien Fieman van CZAV vindt het nog te vroeg in het handelsseizoen om direct te spreken van grote kansen voor baktarwe, maar hij ziet in de premie die de afgelopen maand van 5 naar 10 euro ging wel een goed signaal.
‘Bij ons is het al jaren beleid om in te steken op maalwaardige tarwe’, zegt Fieman. ‘Onze tarwe is dit jaar van uitstekende kwaliteit.’
De telers van CZAV hebben de tarwe op een paar procent na gedorst. Fieman bevestigt dat de Franse tarwe zeer wisselend van kwaliteit is en dat CZAV daar kansen in de markt zal grijpen.
Ook Agrifirm houdt goede baktarwe apart om de plus uit de markt te halen, weet een woordvoerder daar.

Vroege oogst

Op 28 juli hadden de CZAV-telers al 45 procent van het graan binnen. Niet eerder was dat zo vroeg. Volgens adjunct-directeur Ko Francke van CZAV gebruiken telers de tijd die ze hebben gekregen na de oogst om groenbemesters in te zaaien en mest toe te dienen. Ook bestellen de telers al meststoffen die ze opslaan voor later in het seizoen en begin volgend jaar. Veel telers hebben de bewaarplaatsen gemoderniseerd en daardoor ruimte gemaakt voor opslag van kunstmest.
Tarwe uit Oost-Europa heeft vaak ook te kampen gehad met natte periodes in de groei en de oogst. Engeland is een positieve uitzondering als het de graankwaliteit in Europa betreft. Regionaal dorsten boeren in Duitsland ook goede kwaliteit.
De plus op bakwaardigheid maakt bij lange na niet de ten opzichte van vorige seizoenen lagere graanprijs goed. Grote oogsten en onzekerheden op de wereldmarkt door politieke oorzaken geven een onrustig prijsverloop dat in de afgelopen weken vooral neerwaarts ging. Noteringen van 145 euro voor een ton tarwe zijn voorlopig de bodem van de markt vlak na de oogst.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
Meer weer