Los gestort graan koelen

Om zijn tijdelijk opgeslagen tarwe te kunnen koelen plaatst akkerbouwer Pete Mallett uit het Engelse Cooks-mill Green zogenoemde Pile-Dry Fans in het graan.

Willem DijkemaDe met gaten geperforeerde buizen van 2,3 meter lang en een diameter van 10 centimeter kunnen, afhankelijk van de hoeveelheid buizen en de sterkte van de ventilator, 15 tot 35 ton graan afkoelen. Mallett plaatste vorige week de ventilatoren op de kokers. Deze zuigen de warme lucht uit de graanberg en blazen deze naar boven af.
‘Dankzij de koppeling van thermometers in het graan met de ventilatoren kan ik het systeem zo instellen dat het graan wordt afgekoeld als de temperatuur in het graan 5 graden hoger is dan de buitenlucht. Is het verschil kleiner, dan schakelen ze automatisch uit’, legt Mallett (43) uit.

Vleesstieren

De ondernemer stopte vlak voor de MKZ-crisis in Engeland met het houden van zevenhonderd vleesstieren en schakelde over op het telen van voergranen en koolzaad.
Mallett heeft 200 hectare onder de ploeg. Omdat zijn stortcapaciteit van de graansilo’s nog niet is aangepast aan de oogstcapaciteit van de nieuwe Claas combine, moet hij tijdens de oogst het graan tijdelijk los opslaan.
De akkerbouwer heeft inmiddels al het graan binnen. ‘Het ging fantastisch met het mooie weer. Net het laatste uur zijn we eruit geregend, maar ook dat stuk hebben we inmiddels binnen’, vertelt hij. Het meeste graan kwam onder 16 procent vocht in de opslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer