Handelsboycot leidt tot veel zorgen

‘Zorgen hoe het verder moet’, maar ook ‘nu alle energie op het ontwikkelen van nieuwe markten’. Die opmerkingen tekenen de stemming in sectoren die de gevolgen ondervinden van de handelsboycot.

In de voedingstuinbouw komt de klap al hard aan. De prijs van belangrijke glasgroenten is tot een minimum gedaald. ‘De stemming zit tegen wanhoop aan’, meldt voorzitter Nico van Ruiten van LTO Glaskracht Nederland.
‘Bij alle zorgen die er al waren, komt dit nu ook nog op de ondernemers af. En ze hebben er helemaal geen invloed op. Dat zorgt voor frustratie’, merkt Van Ruiten.
De varkenshouderij had al te maken met een Russisch importverbod en daardoor met tegenvallende prijzen. ‘Nu is alle hoop vervlogen dat we komend najaar weer zouden kunnen gaan leveren’, zegt Maarten Rooijakkers. De voorzitter van LTO-vakgroep Varkenshouderij stelt vast dat daar hard aan werd gewerkt, maar dat alles voor niets is geweest.
In de melkveehouderij komt de directe klap wellicht wat minder hard aan. ‘Onduidelijk is nog wat de consequenties zullen zijn voor de melkprijs die de boer ontvangt. Maar het is natuurlijk heel erg jammer dat een afzetmarkt en handelsafspraken op deze manier worden verstoord. Dat geeft druk op de melkprijs die toch al de neiging had te dalen’, constateert voorzitter Kees Romijn van LTO-vakgroep Melkveehouderij.
In alle sectoren richt de aandacht zich nu vooral op het vinden van nieuwe afzetbestemmingen. De voedingstuinbouw wil dat combineren met marktinterventie en afzetbevordering op EU-niveau. Van Ruiten: ‘Als je de consumptie van groenten en fruit echt een stevige impuls wilt geven, dan moet je toch denken aan een Europese campagne.’
In de zuivelsector is het zaak om de kansen te grijpen die ontstaan door de verschuivingen in de internationale handel. Romijn geeft aan dat het bedrijfsleven zelf op zoek moet naar afzetbestemmingen, maar dat bij de ontwikkeling ervan de overheid zo nodig ondersteuning moet geven. ‘Dat is altijd beter dan het ontwerpen van ingewikkelde compensatieregelingen.’
Rooijakkers vult aan dat de varkenssector al langer bezig is om nieuwe markten aan te boren. ‘Daar wordt hard aan gewerkt. Zo hier en daar lijken er wel wat openingen te zijn, maar dat is nog lang niet klaar.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer