FAO: bodemgebruik moet beter

Om ook toekomstige generaties te kunnen voeden, moet er meer gebeuren aan een duurzamer bodemgebruik. Erosie en uitputting van de bodem bedreigt volgens de FAO de wereldvoedselvoorziening.

Jan van LiereDe VN-voedselorganisatie heeft in Rome een bijeenkomst gehouden voor deskundigen en regeringsvertegenwoordigers vanuit de hele wereld. Daar is vastgesteld dat een derde van de landbouwgronden achteruitgaat als gevolg van erosie, verzilting, uitputting, structuurbederf en vervuiling. De gevolgen daarvan houden op termijn een enorm gevaar in voor de voedselproductie.
‘De bodem is de basis voor het voeden van mensen en dieren en voor de productie van andere grondstoffen’, benadrukt Maria Helena Semedo. Zij is plaatsvervangend directeur-generaal van de FAO. ‘Zonder bodem is geen leven mogelijk. En waar de vruchtbare bodem is verdwenen, duurt het ten minste één generatie voordat er weer wat verbouwd kan worden.’
Semedo is tevreden dat de deelnemende landen het in Rome eens zijn geworden over een actieplan voor een duurzaam gebruik en bescherming van de bodem. ‘Maar dat is niet genoeg. We moeten harde toezeggingen hebben van landen en gemeenschappen dat ze het actieplan gaan omzetten in daden. Het vereist politieke wil en financiële offers om de beloftes ook werkelijk te realiseren.’
Om initiatieven wereldwijd te ondersteunen, is besloten tot de oprichting van een Healthy Soils Facility. Dat instituut gaat zich specialiseren in de kennis over behoud van bodemvruchtbaarheid. Afgesproken is dat lokale gemeenschappen zo veel mogelijk betrokken moeten worden bij bodemprojecten.
Om de ontwikkelingen beter te kunnen volgen, wordt een monitoringssysteem ontwikkeld. Dat moet inzicht geven in de kwaliteit van de landbouwgrond wereldwijd en vorderingen die worden gemaakt bij het streven naar verbetering. Het is de bedoeling dat volgend jaar december voor het eerst een rapport verschijnt dat de situatie in elk land helder in beeld brengt. Al eerder is 2015 uitgeroepen tot het Jaar van de Bodem.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer