COPA+maant+Ciolos+tot+snelheid
Nieuws
© Yvonne hurkens

COPA maant Ciolos tot snelheid

De Europese boerenorganisatie COPA wil dat Europa snel maatregelen neemt om de druk op afzetmarkten voor fruit, groente en verse zuivelproducten te verlichten. Dat staat in een brief aan EU-Landbouwcommissaris Dacian Ciolos.

Behalve COPA-voorzitter Albert Jan Maat ondertekende ook Christian Pees, voorzitter van coöperatiekoepel Cogeca, de brief aan Ciolos. Ze constateren samen dat de schade van het Russische importverbod aanzienlijk groter zal zijn dan de 424 miljoen euro die nu in het Europees crisisfonds zit.

Andere fondsen

De agrifood-sector heeft niets van doen met deze internationale politieke kwestie, maar wordt er wel het hardst door getroffen. Het geld om boeren en tuinders tegemoet te komen, moet daarom volgens COPA en Cogeca niet alleen uit het landbouwbudget komen maar ook uit andere EU-fondsen.

Ook zou de Europese Commissie ruimte kunnen geven om EU-premies en -toeslagen eerder uit te betalen. Verder vragen ze om mogelijkheden om producten uit de markt te halen (interventie), haast maken met nieuwe afzetcampagnes en versnelling van afspraken over open handelsverkeer met derde landen.

Verdeling marges

Gezien de effecten die snel op afzetmarkten zichtbaar zijn, pleiten Copa en Cocega er voor om de verdeling van marges in de ketens te monitoren. Tot slot zou de Europese Unie een coördinerende rol kunnen spelen zodat lidstaten ook nationale fondsen benutten om deze crisis te boven te komen.

• Lees hier alle berichten over de Russische boycot van agrarische producten uit de EU.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  18° / 11°
  20 %
 • Dinsdag
  15° / 10°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 6°
  20 %
Meer weer