Minder kosten met benutten

Beter benutten van stikstof betekent voor een melkveebedrijf meestal een besparing op voerkosten. Dat blijkt uit een analyse van ruim zeshonderd ingevulde Kringloopwijzers over 2013 op de website van Verantwoorde Veehouderij.
De Kringloopwijzer geeft inzicht in de relatie tussen het stikstofoverschot en de stikstofbenutting. Gemiddeld bedroeg de stikstofbenutting op de bedrijven 32 procent met een standaardafwijking van 11 procent.
Het lijkt dat de verlaging van het overschot en een verhoging van de benutting kan samengaan met een besparing op de voeraankopen. Wanneer de stikstofbenutting met 5 procentpunten stijgt, dan daalt het stikstofoverschot met 35 kilo per hectare tot 240 kilo stikstof per hectare.
Voor een bedrijf met 40 hectare grond, dat de toename van de benutting realiseert bij een gelijke melkproductie, is de afname van het stikstofoverschot alleen mogelijk door een afname van de aanvoer van voer.
Voor het bedrijf met 40 hectare grond betekent 5 procent betere benutting een besparing op de aankoop van 1.400 kilo stikstof.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer