Suiker Unie onderbouwt 15 ton suiker

Suiker Unie ging half juni al uit van een recordoogst van gemiddeld 15 ton polsuiker per hectare. De coöperatie handhaaft deze verwachting ondanks bedenkingen bij veel telers.

Han ReindsenEen landelijk gemiddelde hectareopbrengst voor de suikerbietenoogst van 15 ton suiker zou het record van 2009 met 14 ton suiker per hectare verbreken. De voor dit jaar verwachte opbrengst is circa 11 procent hoger het vijfjaarsgemiddelde (13,4 ton) en circa 12 procent hoger dan vorig jaar (13,2 ton).
Tot nu toe is 2014 een zeer gunstig bietenjaar. Na de zachte winter konden telers al vroeg zaaien. Dat leidde tot een gemiddelde zaaidatum van 26 maart, gemiddeld zo’n twee weken eerder dan vorig jaar.
Daarna volgde een zacht voorjaar, met in maart en april een temperatuur die bijna 2 graden boven het langjarig gemiddelde lag. De beginontwikkeling van de bieten was daardoor voorspoedig, met uitzondering van de gebieden met wateroverlast.

Groeipuntsdatum

De groeipuntsdatum, het moment waarop de suikerbieten gemiddeld 4 gram suiker bevatten en de eigenlijke suikertoename gaat plaatsvinden, werd al op 8 juni bereikt. Dit moment geeft een eerste indicatie van de te verwachten opbrengst.
Dit groeipuntsdatum was tweeënhalve week eerder dan vorig jaar. Daarmee kon het gewas de langere daglengte in juni beter benutten. Al vroeg kan het gewas maximaal produceren, oftewel zonlicht opvangen op de gehele teeltoppervlakte.
Op basis van deze onderbouwing houdt Suiker Unie vooralsnog vast aan de opbrengstverwachting van 15 ton suiker per hectare. De landelijke prognose is met een flinke bandbreedte van 10 à 15 procent meer of minder.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer