Elho zet in op schoon ruwvoer


Zo schoon mogelijk ruwvoeder winnen, is het doel van het Finse machinemerk Elho. De Finnen maken onder meer maaiers, schudders en harken. Sinds dit jaar importeert Belgische bedrijf Terranis de machines.

Jasper LentzZaakvoerder Stefaan Staelens van Terranis leidt in Ichtegem nabij Oostende vorige week een demonstratiemiddag. Op het programma staan de vlindermaaier, V-Twin-harken en een zwadschudder.
Op het land dicht bij het bedrijf van Staelens valt als eerste de grote Elho NK10500 op. Een vlindermaaier is met en zonder kneuzer verkrijgbaar. De machine heeft een sideshiftsysteem waardoor de werkbreedte is aan te passen van 9,4 tot 10,5 meter. Die variatie duidt op het feit dat de achterste maaiers in de bochten opschuiven.
‘Dat opschuiven zorgt ervoor dat er optimaal gewerkt kan worden en dat de achterste maaiers zo dicht mogelijk bij het werk van de frontmaaier aansluiten’, vertelt productmanager Johan Löfbacka van Elho.
De vlindermaaier wordt aangestuurd met behulp van gps. Daardoor wordt er volgens Löfbacka nooit een strook overgeslagen.

Niet agressief

Het gras is gemaaid en dus betreedt de Elho V-Twin 750 hark het land. ‘Melkveehouders willen het gewas steeds vaker zo zuiver mogelijk van het land hebben. Geen rommel, geen grond. Met de V-Twin 750 wordt het gewas niet over de grond getransporteerd en wordt het niet agressief behandeld’, licht Staelens toe.
De machine heeft een HydroBalance-systeem dat volgens de makers voor een lage bodemdruk zorgt. Het Offset-systeem is optioneel. Dit systeem maakt het zijwaarts bewegen mogelijk waardoor de trekker over een zwad kan worden gereden.
De werkbreedte van de V-Twin 750 is 3 tot 8 meter. De zwadbreedte ligt daarbij tussen 1,2 en 1,5 meter. De machine is compact, waardoor vervoer op de weg makkelijk zou gaan. Ingeklapt meet de machine 2,6 meter breed zonder uitstekende tanden en een laag zwaartepunt.
Na het harken wordt de ietwat ouderwets ogende Elho TR 220 zwadschudder van stal gehaald. De naam van de machine verklapt de werkbreedte van 2,2 meter. De machine rolt al sinds 1975 van de band in de fabriek in het Finse Pännäinen.
Met de zwadschudder wordt het gewas opgelicht en verlegd. Door het verleggen krijgt het zwad een droge ondergrond. ‘In de machine wordt het waslaagje op het gras licht beschadigd. Dat versnelt het drogen’, legt Staelens uit.
De TR 220 is op verschillende manieren te gebruiken. Zonder aanbouwdelen is het een ‘gewone’ schudder. Met een hydraulische SideFlow kunnen meerdere zwaden worden samengevoegd. Met de zwadvormer ontstaan luchtige zwaden.
Staelens denkt met de Elho-machines voet aan de grond te krijgen in de Benelux. ‘De Elho-machines zijn niet goedkoop, maar in landen waar zuiver ruwvoer en melkkwaliteit erg belangrijk worden geacht, denken we het goed te gaan doen. We hebben vanuit Nederland dan ook al veel vraag gekregen naar de machines. Maar omdat het merk relatief onbekend is, hebben we nog niet veel verkocht. We hebben hoop voor de toekomst.’

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer