Oerlemans: contract aanpassen

Conservenbedrijf Oerlemans Foods heeft de telers een brief gestuurd met het verzoek te tekenen voor aanpassingen in de reeds gesloten contracten. Telers reageerden bezorgd.

Jorg TönjesVolgens Oerlemans zijn twee aanpassingen in het contract nodig. Omdat Oerlemans van Vion overgenomen is door H2 Equity Partners is het eigendomsvoorbehoud voor al geleverde zaken niet meer nodig, stelt Oerlemans. Deze regel in het contract is alleen nog belemmerend bij het aantrekken van werkkapitaal. De andere aanpassing is het opschuiven van de betalingstermijn met twee weken. Dit laatste doet Oerlemans omdat bij afnemers van de diepvriesproducten ook de betalingstermijn opschuift.
Telers zijn met vragen over de eenzijdige aanpassing naar LTO gekomen. Volgens Kees van Beek van LTO Noord vragen telers zich af of dit zomaar mag. ‘Telers vroegen ons wat het gevolg zou zijn als de ene helft wel tekent en de andere helft niet’, vertelt Van Beek. ‘We hebben het door juristen laten uitzoeken. Die zeggen dat een eenzijdige contractaanpassing niet zomaar kan. Als mensen niet tekenen, is er niets aan de hand, concluderen ze.’
Van Beek stelt dat het gevolgen heeft als telers in nieuwe contracten voor deze andere voorwaarden tekenen. Eigendomsvoorbehoud is voor een teler van groot belang. Bij een eventueel faillissement is de teler in een bevoorrechte positie ten opzichte van andere schuldeisers en daarom is het belangrijk.
Van Beek adviseert telers om niet te tekenen. ‘Eenzijdige aanpassing van het leveringscontract is niet rechtsgeldig zonder een getekende overeenkomst met beide handtekeningen erop’, stelt hij.

Vier bezwaren

Voorzitter Jan Roefs van de LTO-werkgroep Industriegroenten noemt vier bezwaren tegen de contractwijzigingen. ‘Ten eerste is het eenzijdig. Ten tweede is het tijdens het lopende contractseizoen. Ten derde staat er niets tegenover. Ten vierde is het in strijd met de algemene leveringsvoorwaarden die we als LTO hebben afgesloten met de brancheorganisatie Vigef’, zegt Roefs.
Van Beek noemt het een principekwestie om alert te zijn op dergelijke stappen van een afnemer. ‘Er zijn boeren die getekend hebben. Ze doen dat omdat de relatie met de afnemer voor hun belangrijker is dan het laatste dubbeltje.’
Meedenken met de afnemer is volgens Van Beek wel belangrijk. Hij pleit voor meer transparantie. Bij het doorgeven van risico naar telers zou hij het terecht vinden als zij ook delen in de resultaten als die beter uitvallen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer