Exportrecord pootaardappelen van 2014

Gedurende pootgoedexportseizoen 2013-2014 zat alles mee. Het resultaat is een recordexport dit seizoen van 798.000 ton.

Jorg TönjesHenk van der Woude, manager operations van handelshuis Agrico, is blij met het afgesloten seizoen. ‘De export was goed en liep ook voorspoedig en we hebben als Agrico flink meegedaan. Alles werd bijna pootgoed. De hoeveelheid die als voer wegging was miniem.’
Commercieel directeur Herman Verveld van HZPC zegt dat het vroege seizoen gelijk met mooie prijzen begon. Later in het jaar zakten de consumptieprijzen wat terug, maar dat kon geen grote invloed hebben op de export.
Europa was met bijna 482.000 ton buitengewoon belangrijk voor de afzet. De bestemmingen binnen en buiten de Europese Unie waren sterk aan de markt. Een krappe marktvoorziening wat betreft consumptieaardappelen in verschillende regio’s ondersteunde de consumptieprijzen en dat had een goede invloed op de pootgoedverkoop.

Europa

Binnen de EU waren Duitsland, Italië, België en Spanje alle vier ruim boven normaal aan de markt. Agrico en HZPC zien beide een groei van de afzet naar landen in Europa buiten de EU. Interesse in modernere rassen groeit daar.
Na een importstop gooide Rusland de grens alsnog open. De export naar dat land bleef 30 procent achter op het voorgaande jaar, maar de 10.000 ton pootgoed droeg wel bij aan de latere export.
Cuba drukte de export naar Noord- en Zuid-Amerika. Op Cuba was financiering het probleem. De export kromp op deze bestemming met ruim 4.000 ton. Azië kende een toenemende vraag in Irak, Iran en het Midden-Oosten. In Afrika waren Egypte en Libië groeimarkten. Algerije kwam na een paar sterke exportseizoenen weer op een onder normale pootgoedimport van 75.000 ton uit.
De pootgoedhandelshuizen verwachten grote verschillen in opbrengsten bij de telers van het pootgoed. Het weer heeft grote invloed gehad op de teelt en kan dat de komende weken zeker nog hebben. Een heet weekend, zoals het vorige, kan de groei volgens Van der Woude stilzetten. Hij en Verveld denken dat kwaliteit en opbrengst in september duidelijk zijn.

Vooruitzichten

De afzet van pootgoed uit het lopende teeltseizoen zal volgens Van der Woude en Verveld stroever verlopen. De consumptieprijzen zijn lager en na een overvloedig jaar vallen bestellingen meestal lager uit.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer