Vaker Mycoplasma gallisepticum bij legkip

Het eerste half jaar van 2014 waren er meer besmettingen van Mycoplasma gallisepticum (M.g.) bij pluimvee dan in heel 2013. De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) roept de pluimveesector op alert te zijn.

Vaker+Mycoplasma+gallisepticum+bij+legkip
© Jos Thelosen

De eerste zes maanden van dit jaar waren al veertien legbedrijven M.g. serologisch positief, terwijl dat in heel 2013 elf waren.

Bij een infectie bij leghennen en vleeskuikens treden productieproblemen op en is de uitval hoger. Vermeerderingskoppels die M.g. besmet raken, worden geruimd.

Vaccineren

Volgens pluimveedierenarts Christiaan ter Veen van de GD is de M.g.-status bij een legbedrijf niet van invloed op de afzet van eieren.

'Wel moet het volgende koppel dat wordt opgezet tegen M.g. worden gevaccineerd. Dit moet met alle volgende koppels worden gedaan, totdat het hele bedrijf is gevaccineerd.'

Preventie

De GD adviseert alert te blijven op M.g.-infecties en raadt pluimveehouders aan maatregelen te nemen ter preventie van de insleep van M.g..

'Als het aantal M.g.-positieve bedrijven toeneemt, dan wordt het risico op overdracht van de ziekte op andere bedrijven groter', zegt Ter Veen.

Gevaar

'Wat dat betreft is een stijging van het aantal besmettingen een gevaar. De sector heeft veel geïnvesteerd in M.g.-bestrijding. Het zou zonde zijn als M.g. weer algemeen voor zou komen.'

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer