Prijsafspraken Lely Denemarken

De Deense mededingingsautoriteit (Danish Competition Council, DCC) beticht dochteronderneming Lely Scandinavia van melkrobotfabrikant Lely en een aantal regionale verkoopkantoren van schending van het Europese en Deense mededingingsrecht.

Volgens DCC spraken deze onder andere prijzen af voor levering, reparatie en onderhoud van melkrobotsystemen en verdeelden ze onderling gebieden waar ze actief zijn.

Het gaat om Lely Denemarken en de regionale punten in Herrup, Rodekro, Tarm en Viborg in Denemarken.

Regionaal servicepunt

DCC stelt dat het om directe en indirecte prijsafspraken gaat. Ook houdt elk regionaal servicepunt zich aan haar eigen gebied en overschrijdt hierbij de grenzen niet. Dit is tegen het Deense en Europese mededingingsrecht.

De Deense autoriteit heeft de ondernemingen verzocht om te stoppen met prijsafspraken en het niet overschrijden van elkaars grenzen.

De Danish Competition and Consumer Authority (DCCA) deed in 2011 een ‘dawn raid’, een inval bij Lely voor onderzoek naar kartelafspraken. Dit vormde de aanleiding voor de uitspraken van de Deense mededingingsautoriteit.

Actief

Volgens melkveehouders in Nederland zijn de Lely-servicepunten ook in Nederland niet in elkaars gebied actief.

Klaas Johan Osinga van LTO Nederland en betrokken bij de checklist voor melkmachines en melkrobots van LTO, Fedecom en WUR Livestock Research, kan niet aangeven of hier ook prijsafspraken worden gemaakt.

Weer

 • Donderdag
  16° / 13°
  60 %
 • Vrijdag
  14° / 9°
  70 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  50 %
Meer weer