LTO: groter blok Noordwijk

Noordwijk - Bollentelers en boeren in Noordwijk moeten een groter bouwblok kunnen krijgen dan de 1,5 hectare die de gemeente nu voorstelt. De provincie hanteert immers een bouwblokgrootte van 2 hectare.

Dat stelt LTO Noord in een reactie op het voorontwerp-bestemmingsplan voor het landelijk gebied van Noordwijk. ‘Deze maat wordt door vrijwel alle andere gemeenten in onze provincie overgenomen’, zegt beleidadviseur Andries Middag van LTO Noord-regio West.
Hij stelt dat er genoeg redenen zijn om een maximale bouwblokgrootte van 2 hectare te hanteren. Daarbij wijst op de schaalvergroting. ‘Daarnaast zien we meer en meer een verticale ketenintegratie, waarbij bollentelers ook langer durende opslag, verpakking en verkoop van producten organiseren. Hiervoor is ruimte nodig, die nu nog vaak op andere locaties in de omgeving wordt gebruikt.’ Concentratie op een locatie is dan ook gewenst.
Ook wijst Middag op de huisvesting van seizoenarbeiders. ‘Dat vraagt zowel ruimte in de periode dat de voorzieningen voor huisvesting in gebruik zijn als in de periode dat ze zijn opgeslagen.’ Het gaat hierbij onder meer om woonunits.
Ook tekent LTO bezwaar tegen de goot- en bouwhoogten die Noordwijk hanteert voor bedrijfsgebouwen en kassen. Licht, lucht en ruimte zijn steeds meer van belang, aldus Middag. Zo stelt de gemeente een bouwhoogte voor van 10 meter, terwijl minimaal 12 meter een vereiste is in de melkveehouderij.

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  28° / 12°
  10 %
 • Woensdag
  23° / 12°
  20 %
 • Donderdag
  16° / 11°
  70 %
Meer weer