LTO Flevoland wil ruimte voor functieverandering

LTO Noord wil dat provincie Flevoland gemeenten een duidelijke handreiking biedt om functieverandering van vrijkomende bedrijfsgebouwen te stimuleren.

Doordat bijna de helft van de agrarische schuren in Flevoland leeg staat, dreigt volgens de organisatie verrommeling en verpaupering van het buitengebied.

Volgens voorzitter Arnold Michielsen van LTO Noord Flevoland wordt het probleem van leegstand in het buitengebied steeds nijpender. 'Voorheen werden nog complete bedrijven verkocht, nu blijft het na beëindiging beperkt tot de grond en de woning.'

Verpaupering

Loodsen blijven steeds vaker onbeheerd achter. 'Dat werkt verpaupering in de hand', stelt Michielsen vast. Hij schat dat zeker in de Noordoostpolder de helft van de bedrijfsgebouwen inmiddels leeg staat. 'En ook in Oostelijk Flevoland gaat het al die kant op.'

Een oplossing ligt volgens LTO Noord Flevoland in een ruimhartiger beleid van gemeenten om vrijkomende bedrijfsgebouwen een andere functie te geven.

Sloopregeling

Een andere mogelijkheid is dat provincie Flevoland een ruimte voor ruimte-regeling instelt. Dat stimuleert boeren om overbodige gebouwen te slopen. Ze krijgen dan de mogelijkheid er in de woonkernen een woning voor terug te zetten.

• Lees meer hierover komende zaterdag in editie Noord van Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer