Stagiair is geen goedkope arbeidskracht

Internationale stages zijn een must in het beroepsonderwijs, ook in de groene sector. Maar dan moet iedereen zich wel aan de regels houden. Een stagiair is geen goedkope arbeidskracht.

Marlous MensNieuweoogst.nu berichtte vorige week over zeven Chinese stagiaires die bij twee Nederlandse kwekers en bij een geitenhouder werden ingezet als goedkope arbeidskracht. Volgens Inspectie SZW, Belastingdienst en IND waren de ‘stages’ geregeld door een Chinees-Nederlandse stichting.
Stichting Uitwisseling en Studiereizen voor het Platteland, in het spraakgebruik ook bekend als ‘de Stichting’, organiseert al vele jaren stages van buitenlandse studenten in de Nederlandse land- en tuinbouw. Wij willen benadrukken dat we niet bij de activiteiten van de Chinees-Nederlandse stichting betrokken zijn.
In het verleden heeft Stichting Uitwisseling wel met hen samengewerkt. Daar zijn we mee gestopt, omdat er problemen waren met de kwaliteit van de deelnemers en de aantallen stagiairs die men wilde sturen. We hebben vervolgens gezien dat de activiteiten van deze Chinees-Nederlandse stichting niet in lijn waren met de Nederlandse wet- en regelgeving.

Mobiliteit

Internationale oriëntatie van het beroepsonderwijs wordt steeds belangrijker. Dat dragen de internationaliseringsagenda van het ministerie van OC&W, de Dutch Trade Board van het ministerie van EZ en het Europese Bruges Communiqué uit. Uitgaande en inkomende mobiliteit - waaronder het wederzijds uitwisselen van studenten, docenten en mentorcoaches van leerbedrijven tussen Nederland en vooral Europese landen - wordt nadrukkelijk genoemd. Ook bij de Topsector Tuinbouw & Uitgangsmaterialen staat internationalisering hoog op de agenda.
Stichting Uitwisseling en Studiereizen voor het Platteland draagt hieraan bij door internationaal leren actief te stimuleren en te faciliteren. Daarvoor werken we samen met partnerorganisaties over de hele wereld. Zo leveren we een bijdrage aan de internationale oriëntatie van de Nederlandse food- en agrosector en helpen we studenten kennis te verwerven en kennis te maken met andere culturen.
Dat doen we strikt binnen de kaders van de Nederlandse wet- en regelgeving en op voorwaarde dat stagiairs niet gezien worden als goedkope arbeidskracht.

Weer

 • Vrijdag
  9° / 5°
  80 %
 • Zaterdag
  2° / -3°
  30 %
 • Zondag
  3° / -4°
  10 %
Meer weer