Poster over verkeersveiligheid

De leden van LTO Noord, ZLTO en LLTB ontvangen bij deze Nieuwe Oogst een poster over verkeersveiligheid. ‘Hang deze poster op in de werkplaats, besteed aandacht aan verkeersveiligheid’, zegt Teun de Waard, beleidsadviseur van LTO Noord.

Anne-Marie RopsMet de poster wil LTO Nederland, die de poster uitgeeft, een bijdrage leveren aan veilig landbouwverkeer. ‘En we hopen dat het aantal boetes voor overtredingen zoals slechte verlichting of te vol beladen kippers, terug wordt gebracht’, zegt De Waard.

Kipper met graan

De aanleiding voor het maken van de poster gaat enkele jaren terug, toen in Groningen een akkerbouwer werd bekeurd omdat hij te veel graan in zijn kipper zou hebben. Er zat geen kop op het graan in de kipper, de lading bleef onder de schotten, maar toch was er volgens de politieagent sprake van een overtreding. ‘De boer begreep het niet, maar er was geen praten aan tegen de agent’, aldus De Waard.
De betreffende akkerbouwer liet het er niet bij zitten en ging met zijn verhaal naar de sectie Akkerbouw van LTO Noord, waarna het onderwerp ook in de LTO-vakgroep Akkerbouw aan de orde kwam. De vakgroep besloot het item voor de rechter te brengen, omdat er volgens de LTO-bestuurders geen sprake was van duidelijke overbelading.
De strafpleiters Gebroeders Anker beten zich vast in het onderwerp, maar de uitspraak van de rechter was dat de bekeuring terecht was uitgeschreven. ‘De vakgroep besloot toen om niet in hoger beroep te gaan, maar te gaan praten met het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD)’, vertelt De Waard. ‘Om duidelijk te krijgen wat de richtlijnen zijn waarop de politie zich baseert bij bekeuren.’
IJzebrand Rijzebol, voorzitter van de LTO-werkgroep Vaktechniek, en LTO Noord-beleidsadviseur Anko Postma hadden een aantal gesprekken met de KLPD. Vanuit LTO werd aangegeven dat de richtlijnen voor het bekeuren niet eenduidig zijn voor een agent. De KLPD was het hiermee eens. Resultaat van de gesprekken was dat er duidelijke richtlijnen zijn gekomen voor de politie, die boeren tegelijkertijd goed kunnen begrijpen.
‘Afgesproken is dat LTO de vernieuwde, duidelijke richtlijnen zou delen met de leden’, zegt De Waard. ‘Dat is de poster geworden, die geldt voor al het landbouwverkeer. Van maaidorsers tot voermengwagens en van kippers tot schudders en ploegen.’
Jaap Haanstra, voorzitter van de LTO-vakgroep Akkerbouw, vindt het belangrijk dat er nu duidelijkheid is over hoe bijvoorbeeld een kipper beladen moet worden. ‘Een boer weet nu precies waar hij aan toe is en een agent weet wanneer te bekeuren. Bedoeling van de vernieuwde richtlijnen is dat we situaties zoals in Groningen niet weer krijgen.’

Lokale initiatieven

Los van de posteractie neemt LTO Noord ook op lokaal en provinciaal niveau initiatief over verkeersveiligheid. Zo organiseerde LTO Noord en AJK Noordoostpolder in het verleden een informatieavond over eisen aan landbouwverkeer. Samen met de politie werden machines bekeken. Daarbij gaf de politie aan wat wel en wat niet mag in het verkeer, wat tekortkomingen waren aan de machines.
De Waard: ‘We stimuleren de secties Akkerbouw en de afdelingen om door te gaan met dit soort acties.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer