NEPG: grote aardappeloogst

De vereniging voor Noordwest-Europese aardappeltelers NEPG verwacht een bijzonder grote aardappeloogst in de vijf belangrijkste aardappellanden. De oogst kan dit jaar boven de 25 miljoen ton komen.

Han ReindsenDe NEPG schat dat het totaal areaal aardappelen in de vijf belangrijkste productielanden zal uitbreiden met 2,7 procent. In Nederland, België, Frankrijk en Duitsland groeiden de arealen aardappelen met enkele procenten. De areaalkrimp in het Verenigd Koninkrijk van 2 procent compenseert dat niet.
Het areaal consumptieaardappelen komt in de vijf EU-landen uit op 546.310 hectare, een groei van 2,7 procent ten opzichte van 2013. De groei van het areaal is gebaseerd op officiële geactualiseerde ramingen met uitzondering van Duitsland, waar de uiteindelijke schatting binnen drie weken wordt gepubliceerd.
In april publiceerde de NEPG een totale uitbreiding van 3,5 à 4 procent gebaseerd op inschattingen. Het areaal omvat enkel consumptieaardappelen voor export, verwerking en tafelaardappelen.

Oogstraming

Bij de opbrengstprognose gaat de boerenfederatie vooralsnog uit van 46,2 ton per hectare. Dat komt neer op een voorlopige oogstraming van rond de 25,3 miljoen ton consumptieaardappelen. Geen record, maar wel de op één na grootste tot nu toe.
Alleen in 2011 was de oogst groter met 26,8 miljoen ton. Oogsten van deze omvang zetten de prijzen onder druk. In afzetseizoen 2011-2012 lagen beursnoteringen rond de 4,50 euro per 100 kilo.
Overigens vindt de NEPG het voor dit seizoen eigenlijk nog te vroeg voor een oogstraming. Proefrooiingen op het vaste land laten per gebied een variatie in oogstresultaat en knolgrootte zien als gevolg van verschillende groeiomstandigheden.

Structuur grond

Gemiddeld is de structuur van de grond niet optimaal. De vroege rijpheid van de gewassen zou kunnen leiden tot vroeg afsterven en verlaging van de groeicapaciteit.
Volgens de NEPG houden telers phytophthora vrijwel overal goed onder controle. Vooral vanuit Noord-Frankrijk zijn er meldingen van wat oogstschade.

Weer

 • Vrijdag
  13° / 8°
  80 %
 • Zaterdag
  14° / 8°
  70 %
 • Zondag
  16° / 9°
  70 %
Meer weer