‘Bedrijf op orde voor toekomst’

Paul en Mirella Schouten hebben twee volwaardige bedrijfstakken op en rondom de Boersberg. Naast een boerencamping hebben ze ook een melkveehouderijbedrijf met ruim 110 koeien en bijbehorend jongvee. Ze boeren samen met een jongere broer van Paul in maatschap. De broer van Paul werkt fulltime buitenshuis maar helpt ook mee op het bedrijf. Verder is er een vaste medewerker op het bedrijf.

Onder water

‘We streven naar een bedrijf dat op orde is, zodat een volgende generatie ermee verder kan’, zegt Schouten. In dat streven lijkt hij aardig op weg, zeker nu de onderhandelingen over rivierverruimende maatregelen naar tevredenheid zijn afgerond. Die duurden ruim vier jaar en hebben veel zweetdruppels gekost.
Door de maatregelen, waarbij een deel van de zomerkade wordt teruggelegd, zou Schouten 14,5 hectare pachtgrond kwijtraken. Op een gedeelte van die grond wordt nieuwe natuur ontwikkeld.
‘We hebben vanaf het begin gestreefd naar compensatie met binnendijkse gronden. We hebben nu 16,5 hectare grond in reguliere pacht teruggekregen, maar wel in de uiterwaarden en dus allemaal Natura 2000. Ook hebben we de mogelijkheid gekregen om 14 hectare grond bij te kopen, ook in de uiterwaarden. Allemaal grond die tegen het eigen bedrijf aan ligt.’
De Schoutens hebben nu 105 hectare in gebruik. Daarvan ligt 80 hectare in de uiterwaarden. De huiskavel is 22 hectare groot. Schouten verbouwt 20 hectare maïs, ook deels in de uiterwaarden. Vrijwel alle uiterwaarden zijn afgegraven, maar lopen vanwege de vrij hoge zomerkades niet snel onder water. ‘Met dit bedrijf kunnen we vooruit’, stelt het echtpaar.
Maar vooruitkijken betekent voor Paul en Mirella Schouten niet hetzelfde als groeien. ‘Ik heb werk genoeg. Ik wil op een plezierige manier boeren op een bedrijf waar ik het naar mijn zin heb’, zegt Schouten. ‘Maar dat wil niet zeggen dat ons bedrijf niet in ontwikkeling is. We streven naar optimalisatie. We hebben een robuuste melkveestapel met koeien die nu heel gemakkelijk 9.200 liter per jaar produceren. Daar zit nog wel wat rek in. Zeker als we nog beter voer van onze grond halen.’
Voer levert het bedrijf met 105 hectare natuurlijk meer dan voldoende, maar Schouten streeft vooral naar een optimale kwaliteit. ‘We liggen met ons bedrijf helemaal in een Natura 2000-gebied, maar doen niet aan agrarisch natuurbeheer. Ik wil zo min mogelijk beperkingen, zodat ik mijn grond optimaal kan benutten.’
Schouten voert zijn melkvee, dat overdag naar buiten gaat, dan ook alleen kuilvoer van de eerste snede. De tweede snee laat hij langer worden en is bestemd voor het jongvee dat vanaf een leeftijd van tien maanden van april tot ver in november buiten loopt. Daarnaast verkoopt hij veel voer. ‘Er zijn veel paardenhouders die kwalitatief goed voer willen hebben.’
Hij denkt dat hij nog meer en beter voer van zijn grond kan halen. Daarom gaat hij dit najaar met de Kringloopwijzer aan de slag.

Gastbedrijf

Qua vergunningen is het bedrijf op orde, zowel voor de camping als voor het melkveebedrijf. De ligboxenstal, die uit 1979 dateert, is de laatste vijftien jaar regelmatig onder handen genomen. Zo kwamen er in 2001 twee melkrobots. Ook de groepsaccommodatie op de deel van de oude boerderij is vrij recent gerenoveerd. Schouten: ‘We mikken op scholen, studentenverenigingen, sportverenigingen en zo. Het is een gezellig maar robuust gastenverblijf. Hufterproof noem ik het wel eens.’
De camping trekt een ander publiek: vooral 55-plussers én gezinnen met kinderen. Paul en Mirella ondernemen niets bijzonders voor hun gasten, maar die mogen wel overal en altijd kijken op het bedrijf. ‘We hebben niets te verbergen. En het is leuk om met onze gasten over de boerderij in gesprek te gaan. We zetten mensen soms echt aan het denken’, vertelt Mirella.
Sinds kort is de Boersberg ook gastbedrijf van FrieslandCampina. ‘Wij zitten dicht bij het innovatiecentrum van FrieslandCampina in Wageningen. Daar komen veel buitenlanders op bezoek, vooral Chinezen. Die willen dan ook een kijkje op een bedrijf nemen.’ Paul Schouten denkt dat hij een representatief bedrijf kan laten zien. ‘We zijn een gewoon gezinsbedrijf. Niet extreem, maar met de boel redelijk netjes voor elkaar.’

Weer

 • Zaterdag
  16° / 7°
  40 %
 • Zondag
  17° / 10°
  70 %
 • Maandag
  16° / 10°
  40 %
Meer weer