‘Met Fruit Erop Uit’ officieel coöperatie

Eijsden-Margraten - Het project Met Fruit Erop Uit heeft sinds donderdag 3 juli de officiële status van coöperatie. Er hebben zich inmiddels zo’n dertig ondernemers bij de coöperatie aangesloten.

Paul LogisterDe oprichting van de coöperatie ging gepaard met een feestje. ‘De keuze voor een coöperatie lag niet direct voor de hand’, zegt voorzitter Emiel Frambach. ‘Dat we na lang wikken en wegen toch besloten een coöperatie op te richten heeft alles te maken met de inbreng die de leden hebben. Bij een stichting bepaalt het bestuur. De coöperatie heeft weliswaar een bestuur dat met voorstellen komt, maar het zijn uiteindelijk de leden die beslissen. Samen kom je nog altijd het verst.’
Initiatiefnemers van Met Fruit Erop Uit zijn de gemeente Eijsden-Margraten, stichting IKL, Staatsbosbeheer en een aantal lokale ondernemers. Ook burgers kunnen lid worden van de coöperatie om op die manier mee te kunnen beslissen over nieuwe plannen.
Naast de aanleg van hoogstamboomgaarden en fruitheesters en de introductie van oude fruitrassen zijn fruitroutenetwerken en belevings-aspecten van boomgaarden en fruit belangrijk. Een lint van kerkdorpen vormt een fruitroute langs prachtige hellingbossen, fruitgaarden en heuvels, holle wegen, glooiende graanakkers en fraaie dorpsranden.
Eijsden-Margraten hoopt dat toeristen en dagjesmensen de streek al wandelend of op de fiets gaan verkennen.
Een van de initiatieven waarmee de piepjonge coöperatie naar buiten is getreden, is de Fruiterie, een oude opgeknapte Citroën, die bij verschillende evenementen worden ingezet om het fruit uit de streek te promoten. Weer een ander initiatief is de introductie van een Calvados uit deze streek, de Magrado.

Fruitdiefje

Het promotiemiddel bij uitstek is Fruitdiefje, een mascotte voor de jeugd die wordt ingezet voor educatiedoeleinden op scholen. De mascotte is afgeleid van de echte Fruitdief, het eikelmuisje dat zich graag ophoudt in een kleinschalig cultuurlandschap, met hoogstamboomgaarden als favoriete plekje.
De gemeente Eijsden-Margraten kent een lange fruittraditie. Boomgaarden met hoogstamkersen, pruimen, appels en peren domineren sinds het einde van de negentiende eeuw het fraaie landschap. In Eijsden-Margraten plukken fruittelers van mei tot en met oktober de vruchten van hun noeste arbeid. In diezelfde periode zijn er verschillende fruitige festiviteiten en zet een aantal fruitbedrijven de deuren open voor een rondleiding.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer