'Met Fruit Er Op Uit' officieel coöperatie

Project 'Met Fruit Erop Uit', een initiatief van gemeente Eijsden-Margraten, IKL, Staatsbosbeheer en diverse lokale ondernemers, krijgt morgen de officiële status van coöperatie.

%27Met+Fruit+Er+Op+Uit%27+officieel+co%C3%B6peratie
© Nieuwe Oogst

'De keuze voor een coöperatie lag niet direct voor de hand', zegt voorzitter Emiel Frambach. 'De reden dat we na lang wikken en wegen toch besloten een coöperatie op te richten, heeft alles te maken met de inbreng die leden hebben.'

Bij een stichting bepaalt het bestuur, geeft hij aan. 'De coöperatie heeft weliswaar een bestuur dat met voorstellen komt, maar het zijn uiteindelijk de leden die beslissen. Samen kom je nog altijd het verst.’

Dertig ondernemers

Er hebben zich inmiddels zo’n dertig ondernemers bij de coöperatie aangesloten. Overigens staat het ook bewoners vrij lid van de coöperatie te worden om op die manier mee te kunnen beslissen over nieuwe plannen.

Naast de aanleg van hoogstamboomgaarden, fruitheesters en de introductie van oude fruitrassen zijn fruitroutenetwerken langs plekken en belevingsaspecten van boomgaarden en fruit belangrijk.

Fruitroute

Een lint van kerkdorpen vormt een fruitroute langs onder meer prachtige hellingbossen, fruitgaarden en heuvels, holle wegen, glooiende graanakkers en fraaie dorpsranden.

Eijsden-Margraten hoopt dat toeristen en dagjesmensen de streek al wandelend of op de fiets gaan verkennen.

Fruiterie

Eén van de initiatieven waarmee de piepjonge coöperatie naar buiten treedt, is de Fruiterie, een oude opgeknapte Citroën. Deze wordt bij verschillende evenementen ingezet om het fruit uit de streek te promoten.

· Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Zuid

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer