Hermanussen slaat dubbelslag roodbont

Barendonk Holsteins uit het Brabantse Beers heeft op de Nationale Rundvee Manifestatie (NRM) zowel roodbont jong als mid gewonnen. De titel voor roodbont oud was voor John van der Aa uit Sint-Michielsgestel.

De familie Hermanussen zegevierde bij roodbont jong met Barendonk Wilma 300 (v. Savage), de jongste inzending van het stel roodbonte vaarzen. De Deense arbiter Niels Erik Haahr betitelde Wilma als een vaars van imponerende kwaliteit met haar uier en achteruierhoogte.
De balans van de Savagedochter gaf de doorslag boven Zeedieker Mon Chri 20 (v. Jotan) van Evert Korenberg uit Genemuiden. Beide kwamen elkaar ook al eerder tegen in de rubriek. Toen bleek het volgens Haahr een close finish. Wilma werd geroemd om haar mooie overgang van voor naar achter, heel goede benen en hoog achteruier.

Uitlopend kopnummer

Barendonk Holsteins sloeg ook haar slag bij de roodbonte middengroep. Barendonk Brasilera 12 (v. Classic) van Hermanussen eindigde voor Wilma 41 (v. Zabing) van maatschap Huitema uit Gauw. Kracht, macht en de compleetheid van Brasilera gaven de doorslag.
Jurylid René Lubberdink bestempelde de kampioene vaarzen van twee jaar geleden als een uitlopend kopnummer in een extreem beste rubriek in de voorronde. Ook Wilma maakte deel uit van deze rubriek, die door Lubberdink geroemd werd om haar heel mooie balans, maar minder imposant dan Brasilera. De melkveehouder uit het Achterhoekse Barchem let vooral op het beenwerk van de koeien dat van belang is voor het behalen van een hoge levensduur.

Op en top melkfabriek

Ook de derde titel bij roodbont ging naar het Brabantse land. John van der Aa uit Sint-Michielsgestel won bij de oudere koeien met Moerhoeve Marina 238 (v. Classic) voor Grashoek Maria 4 (v. Warsteiner) van de familie Engelen uit het Limburgse Grashoek. Die toonde een betere uier, maar miste wat kracht in haar benen.
De Deense jury prees Marina om haar fantastische uier, open rib en kwaliteit van haar beenwerk. ‘Op en top melkfabriek’, noemde jurylid Niels Erik Haahr Marina. Ze won het vooral op openheid en lengte.
Toch keerde Hermanussen nog een keer terug. Na het defilé werd Barendonk Brasilera 12, winnares van roodbont mid, uitgeroepen tot algemeen kampioene roodbont.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 6°
  10 %
Meer weer