Vleesprijs+sterkt+voerwinst+varkenshouder
© Twan Wiermans

Vleesprijs sterkt voerwinst varkenshouder

De gemiddelde vleesvarkenshouder in de ABAB Vleesvarkensmonitor heeft in het tweede kwartaal van 2013 een voerwinst behaald van net geen 20 euro (exclusief btw) per geleverd vleesvarken.

Een daling van de biggenprijs en lagere voerkosten zorgden voor een stijging van de voerwinst met ruim 5 euro per geleverd varken, meldt ABAB Accountants in Tilburg.

Door een verdere stijging van de vleesprijs in juli en augustus gaat de voerwinst in de vleesvarkenshouderij verder omhoog.

Het derde kwartaal koerst aan op een voerwinst van 35 tot 40 euro per geleverd vleesvarken. Voor heel 2013 gaat ABAB nu in prognoses uit van een gemiddelde voerwinst van 80 tot 85 euro per aanwezig vleesvarken. Per vierkante meter hokoppervlak bedraagt de voerwinst dan 86 tot 91 euro.

Zeugen

De gemiddelde zeugenhouder realiseerde in het tweede kwartaal van 2013 een voerwinst van 20 euro per big. Dit is een afname van bijna 3,50 euro per big ten opzichte van het eerste kwartaal. De gemiddelde voerwinst over de eerste zes maanden van het jaar komt hiermee op net geen 22 euro per big.

Tussen zeugenhouders zijn de verschillen in het tweede kwartaal van 2013 groot, meldt de Zeugenmonitor van ABAB. Ondernemers met binnenlandse afzet zagen hun opbrengst meer dalen dan collega’s die biggen exporteren.

De gemiddelde biggenprijs bedroeg bijna 48,50 euro per big exclusief btw. Een herstel wordt pas in het vierde kwartaal verwacht.

Bovengemiddeld

Voor heel het jaar 2013 gaat ABAB nu in prognoses uit van een gemiddelde voerwinst van 575 euro per zeug. Dit is nog steeds een bovengemiddelde voerwinst in vergelijking tot de verwachte langetermijnvoerwinst van 485 euro per zeug.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  21° / 14°
  20 %
 • Zaterdag
  22° / 11°
  10 %
 • Zondag
  23° / 13°
  50 %
Meer weer