Kavelruil Boetelerveld schept ruimte boeren

Voor de aanleg van de bufferzone om Natura 2000-gebied Boetelerveld bij Raalte wordt een kavelruil opgezet met duizend potentiële grondgebruikers en - eigenaren.

Het ruilproject is bedoeld om voor de 29 grondeigenaren in de bufferzone zo'n 10 tot 20 hectare ruilgrond te creëren. Daarmee kan de bedrijven van deze bufferboeren alternatieven worden geboden als de vernatting in het buffergebied hen niet past.

Bijkomend maar niet onbelangrijk voordeel van het kavelruilproject is dat alle in het ruilgebied liggende bedrijven rond het Boetelerveld kunnen profiteren van het project. Het levert immers een betere landbouwstructuur op voor het gebied.

Grenzen

De precieze grenzen van de ruilzone tussen Raalte, Haarle, Heeten en Nieuw-Heeten liggen overigens nog niet vast. Door in een groter gebied te ruilen, lukt het beter om grond vrij te spelen, verwacht kavelruilcoördinator Gerrit Tuten.

De plannen zijn gisteren gepresenteerd aan de grondgebruikers. De verwachting is dat de betrokken grondgebruikers zullen instemmen met deze opzet. 'De grondhouding in het gebied is positief', zegt afdelingsbestuurder Rudie Fredriks van LTO Noord Salland.

Natte heide en schrale graslanden

Het Boetelerveld is in 2013 aangewezen als Natura 2000-gebied en omvat 170 hectare natte heide en schrale graslanden. De bufferzone is 120 hectare. Voor het project moet in 2015 een concreet plan zijn opgesteld.

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer