Patstelling precisielandbouw

Dronten - De ontwikkeling van precisielandbouwprojecten in Friesland en Flevoland staat stil. Partijen worden opgeroepen om weer voor nieuw elan te zorgen.

Sybe JoostemaAeres Praktijkcentrum Dronten houdt woensdag tijdens een praktijkdag in Dronten een ochtendsessie over de gerezen patstelling in de precisielandbouw. Herman Krebbers van DLV Plant vindt het een goede zaak dat daar aandacht voor komt. ‘Dat gebeurt in het besef dat het initiatief van de akkerbouwers zelf moet uitgaan.’
Volgens Krebbers werkt zo’n praktijkdag het beste als boeren goede resultaten in hun regio krijgen voorgeschoteld. ‘Je rijdt vanuit Friesland niet naar Flevoland om te zien of precisielandbouw wat oplevert. Akkerbouwers zijn pas echt geïnteresseerd als het iets oplevert.’
De technologische ontwikkelingen in de precisielandbouw gaan nog steeds snel. Daarom is het des te opvallend dat de projecten in Friesland en Flevoland stilliggen.
Volgens Dirk Osinga, onder meer betrokken bij het project Spinoff en De Wadden in Noord-Friesland, zijn de investeringsdrempel en het onzekere resultaat de belangrijkste oorzaken.
‘Neem nou de mogelijkheid tot plaatsspecifiek bemesten. Boeren die aan een pilot voor deze techniek meededen, kiezen nu vanuit het oogpunt van extra kosten toch voor de oude kunstmesttoediening’, constateert Osinga.
Successen zijn er zeker geweest in Friesland en Flevoland. Naast de doelmatige en overal ingeburgerde automatische stuursystemen via gps zijn er goede resultaten gemeten bij gewassensing en de variabele doseringen bij het zaaien, poten, bemesten en gewasbescherming.
‘Er is al meer mogelijk, maar loonwerkers en boeren kijken altijd en terecht kritisch naar het kostenaspect’, merkt Osinga op.

IJKakker

Bij PPO-proefbedrijf ’t Kompas in Valthermond loopt momenteel een proef: het project IJKakker van Projecten LTO Noord. ‘Daar wordt op drie IJKpercelen op zand-, klei- en dalgrond via variabele bemesting en sensing met een vliegtuig aangetoond wat de verschillen zijn’, legt Krebbers uit.
IJKakker wordt gezien als het noordelijke vervolg op het Programma Precisie Landbouw (PPL) dat dit jaar afloopt.
De praktijkdag ‘Precisielandbouw in de praktijk’ is een initiatief van het Praktijknetwerk ‘Sparen met Precisie’, het Demoproject ‘Precisiebemesting’, DLV Plant, Agrarisch InnovatieNetwerk Flevoland (AINF) en Aeres Praktijkcentrum Dronten. De dag is van 13.00 tot 21.00 uur.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer