Als wij de bal hebbenkunnen zij niet scoren

Een verwijzing naar bovenstaande Cruijffiaanse wijsheid is snel gemaakt nu het land in de ban is van het onverwachte succes van Oranje in Brazilië. Uit deze uitspraak kan echter ook een les worden getrokken die op de land- en tuinbouwsector van toepassing is.
De quote van Johan Cruijff schoot me deze week te binnen, nadat LTO Glaskracht Nederland bekendmaakte dat het Energie Besparingssysteem Glastuinbouw (EBG) op voldoende steun van de achterban kan rekenen.
Hoewel de laatste punten en komma’s in het branche-initiatief nog gezet moeten worden, lijkt het zeker dat de glastuinbouwsector in eigen beheer harde afspraken over verduurzaming maakt. Ieder jaar moet het gasverbruik met minimaal 2 procent dalen. Het EBG dient als sanctioneringsysteem dat alle ondernemers bij de les moet houden.
Waar de bal aanvankelijk in overheidshanden was, heeft de glastuinbouw het initiatief overgenomen. Tuinbouwondernemers hopen met deze tegenprestatie de verlaagde energiebelasting op aardgas te behouden. Een voordeeltje tot 120 miljoen euro per jaar, wat kan oplopen tot 60.000 euro per bedrijf.
Glastuinders zien scherp dat de politiek en maatschappelijke organisaties gevoelig zijn voor ondernemers die op eigen initiatief verduurzamen. Men wacht niet af tot de politiek ingrijpt. Aangezien goed gedrag erom vraagt om beloond te worden, vergroot dit de kans op behoud van belastingvoordeel.
Glastuinders geven andere boeren en tuinders het goede voorbeeld. Zelf de aanval zoeken kan ook in andere sectoren een hoop leed voorkomen. Denk aan thema’s als antibiotica, het mestdossier en gewasbescherming. Als de sectoren ook daar aan de bal blijven, kan een tegendoelpunt van overheidswege worden voorkomen.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer