Verbodswet nertsen in ijskast

Voor de nertsenhouderij in Nederland geldt geen wettelijke beperking meer op uitbreiding en nieuwvestiging. De rechtbank in Den Haag heeft dat donderdag laten weten.

Jan van LiereEen maand geleden sprak de rechter al uit dat de wet die een einde zou maken aan de pelsdierhouderij in Nederland, buiten werking gesteld moet worden. Belangrijkste motivatie was de volstrekt onvoldoende schadeloosstelling voor de betrokken ondernemers.
De staat ging onmiddellijk in beroep. Daarbij drong het ministerie van Economische Zaken erop aan om tot de behandeling in hoger beroep toch de vorig jaar ingegane wet van kracht te laten blijven. Aanvankelijk gebeurde dat, maar nu komt de rechtbank op die beslissing terug. De wet is buiten werking gesteld.
Belangenorganisatie NFE, die hierop had aangedrongen is ‘zeer tevreden’ met de gang van zaken. Er was zelfs niet de druk van een kort geding voor nodig om het zover te krijgen. ‘Voor de nertsenhouders is alles weer zoals het was voor 25 januari vorig jaar’, stelt NFE-directeur Wim Verhagen vast.
‘Daar waar men wil, kan men verder. Bijvoorbeeld met bedrijfsoverdracht binnen de familie of met andere lopende zaken die vorig jaar niet meer mogelijk bleken.’ De veronderstelling van tegenstanders dat nertsenhouders deze situatie aangrijpen om op grote schaal uit te breiden ‘slaat nergens op’, aldus Verhagen.
Hij wijst erop dat de sector de afgelopen periode jaarlijks met enkele procenten groeide. ‘Om bedrijfseconomische redenen is er geregeld wat uitgebreid. Ook nu zullen onze ondernemers gewoon naar de mogelijkheden kijken. Maar ik verwacht zeker geen explosieve groei van de bedrijven.’

Fundament

Geweldig belangrijk noemt de NFE-directeur het gevoel dat er nu een wending komt in het enorme onrecht dat de nertsenhouders hebben ervaren. ‘Het fundament van het ondernemerschap is aangetast. Als dit een andere sector was aangedaan, zou de hel zijn losgebroken. Je kunt je toch niet voorstellen dat alle tankstations of alle discotheken in Nederland te horen zouden krijgen dat ze moeten stoppen? Dat men zegt: u mag nog wel tien jaar doorgaan, maar dan ziet u maar wat u gaat doen… Dat zou niet geaccepteerd worden. De politiek heeft gedacht dat ze het ons wél kon aandoen.’
De nertsenhouderij kreeg deze week van de rechtbank nog eens de bevestiging dat dat zomaar niet gaat. ‘Dat geeft een goed gevoel’, aldus Verhagen.
De NFE zal binnenkort een voorlichtingsavond met alle leden beleggen en hen uitvoerig informeren over de consequenties van de rechterlijke uitspraak.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 4°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer