Rechter+zet+streep+door+fokverbod+nertsen
© Herman van Dinther

Rechter zet streep door fokverbod nertsen

Het fokken van nertsen wordt voorlopig niet verboden. De rechtbank in Den Haag heeft vandaag een streep gezet door de wet die vanaf 2024 het houden van pelsdieren zou verbieden.

De wet zal de fokkers 'ernstig financieel' treffen en het is niet duidelijk of ze daar een goede vergoeding voor krijgen, aldus de rechters. Ze hebben de wet 'buiten werking gesteld'.

Volgens de rechtbank moeten de pelsdierenhouders hoge kosten maken voor het welzijn van de dieren, anders worden ze direct gesloten, nog voor het verbod ingaat. De onduidelijke vergoeding is daarom een probleem.

NFE

De Nederlandse Federatie van Edelpelsdierenhouders (NFE) en een paar nertsenfokkers hadden de zaak aangespannen. Ze vinden dat het verbod 'een welzijnsvriendelijke en economisch kerngezonde agrarische bedrijfstak' om zeep helpt.

De Tweede en de Eerste Kamer gingen in 2012 akkoord met het verbod op het fokken van nertsen vanaf 2024. Dierenbeschermers waren er blij mee, omdat ze het verwerpelijk vinden roofdieren puur voor hun pels te fokken.

ANP

Weer

 • Zaterdag
  27° / 18°
  80 %
 • Zondag
  27° / 17°
  60 %
 • Maandag
  24° / 18°
  70 %
Meer weer