Suiker Unie: naar 15 ton suiker

Op basis van de groeimodellen gaat Suiker Unie voor 2014 uit van een recordoogst van gemiddeld 15 ton polsuiker per hectare en 85 ton wortelopbrengst.

Han ReindsenVolgens de groeimodellen is 8 juni landelijk het groeipunt bereikt. Dit is ongeveer tien dagen vroeger dan het langjarig gemiddelde en ruim twee weken vroeger dan in 2013. Vorig jaar werd het groeipunt op 25 juni bereikt.
De groeipuntdatum is het moment waarop de suikerbieten gemiddeld 4 gram suiker bevatten en de eigenlijke suikertoename gaat plaatsvinden. Dit moment is een belangrijk gegeven omdat een duidelijk verband bestaat tussen deze datum en de eindopbrengst. Het is een eerste indicatie van de te verwachten opbrengst.
‘Je kunt je afvragen of je in juni al een prognose moet afgeven van gemiddeld 15 ton suiker per hectare. Maar het groeimodel klopt en de bevindingen sluiten aan bij de praktijk. De beginontwikkeling was vroeg en het gewas staat er goed voor. In potentie klopt het en dus hebben we de prognose afgegeven’, zegt Gert Sikken van de agrarische dienst van Suiker Unie.
Ondanks de verwachte recordoogst constateert Sikken dat er in de praktijk veel variatie is. ‘Veel bieten staan er zeer goed bij, maar er zijn ook percelen met een matige stand.’
De bieten in het gebied Meppel, Hoogeveen, Emmen en Klazienaveen hebben veel te lijden gehad van de overmatige regen. Hier vallen de groei en ontwikkeling tegen. De bieten blijven achter en kleuren geel.
Of 2014 daadwerkelijk een topopbrengst oplevert, hangt vooral af van het verdere weersverloop. Zo kwam in 2011 de opbrengst na een vroege groeipuntdatum (4 juni) uiteindelijk lager uit dan eerst werd verwacht door een sombere en extreem natte zomer.
De verwachte suikeropbrengst van gemiddeld 15 ton per hectare heeft niet alleen te maken met het groeipunt. Sikken: ‘Het is een combinatie van factoren. Klimaat en ziektebestrijding zorgen voor een langer groeiseizoen met een gezond bladapparaat. Genetica mag bij de opbrengstpotentie zeker niet onvermeld blijven. Veredelaars zorgen steeds weer voor betere rassen.’
Sikken denkt dat op de beste gronden en/of bij de beste telers bieten een opbrengst kunnen realiseren van 20 ton suiker per hectare.
‘De theoretische opbrengst ligt volgens het IRS voor Nederlandse omstandigheden op 23 ton suiker per hectare. Alles moet dan optimaal zijn zoals plantafstand, beginontwikkeling, mineralen, vocht en gezondheid. En dan moeten telers de bieten ook nog zonder verlies kunnen oogsten.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer