‘Sensor kijkt beter en verder’

Akkerbouwer Jan Reinier de Jong in Odoorn heeft deze week OptRx gewassensoren op de veldspuit gekregen. Het gaat om sensoren van de laatste generatie die gedurende een langere periode het gewas betrouwbaarder kunnen monitoren.

Han ReindsenDe OptRx sensoren meten met de indexen NDVI en NDRE. De eerste is vooral geschikt voor een vroeg gewasstadium, de tweede voor een later gewasstadium. De gemeten waarde zegt niet hoeveel biomassa er is aangemaakt, maar wel iets over de groeikracht en gezondheid in alle fasen van de groei.
‘Deze sensoren zijn beter in staat om gedurende het hele groeiseizoen de actuele conditie en het groeipotentieel van het gewas te meten. De NDRE maakt de sensor betrouwbaar in een verder volgroeid gewas. Verschillen zijn eerder zichtbaar, waardoor eerder is bij te sturen’, legt Geert-Jan Giesberts van leverancier Nagel in Andelst uit.
De Jong kan op het scherm in de trekker meteen zien wat er met het gewas aan de hand is. De sensoren kunnen direct de veldspuit of bijvoorbeeld een strooier aansturen.
‘De stuurautomaat, de veldspuit en de registratie van de sensoren komen bij De Jong op één scherm in beeld. Eén scherm met zowel gps-stuurautomaat, Isobus werktuigaansturing en daarbij betrouwbare sensormetingen in kleine en grote gewassen is een bijzondere combinatie’, vindt Giesberts.
De OptRx sensoren bestaan al ongeveer een jaar. Enkele voorlopers hebben er al enige tijd mee gewerkt. De laatste weken zijn daar zo’n tien akkerbouwers bijgekomen, onder wie De Jong. Nagel heeft gekozen voor akkerbouwers die via studiegroepen hun ervaringen kunnen uitdragen. Donderdag waren er leden van Stichting Veldleeuwerik bij De Jong op bezoek.

Gewaskaarten

De leden van Veldleeuwerik kregen de eerste gewaskaarten te zien. ‘Voor bijbemesten is het nu wat te laat in het jaar, omdat het gewas relatief vroeg is. Bij het doodspuiten van het gewas moet het voordeel opleveren. De sensoren sturen in een fractie van een seconde de dosering aan’, zegt De Jong, die het belangrijk vindt dat hij kan werken met een geïntegreerd systeem. ‘Je weet dat de verschillende onderdelen met elkaar kunnen communiceren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer