Ruim 1 procent das infectieus voor tbc

Volgens dassendeskundige Gijs Gerrits is er in Engeland een felle discussie gaande over de das en runder tbc. Ruim 1 procent is infectieus voor runder tbc.

'Het meest uitgebreide wetenschappelijke onderzoek gefinancierd door de Britse overheid over een periode van 10 jaar laat zien dat van 11.000 gedode dassen er 1.545 besmet waren met runder tbc. Dat is meer dan 14 procent', stelt Gerrits.

Van deze dassen waren 166 ofwel 1,51 procent ook daadwerkelijk infectieus dus in staat een infectie over te brengen. Dit blijkt uit een rapport van de Independent Scientific Group naar runder tbc.

Kleinere populatie

Volgens Gerrits zijn er in het zuidwesten van Engeland in werkelijkheid 1.800 dassen geschoten. 'Het plan was om er 3.500 te schieten, maar dit aantal is door verschillende redenen, waaronder een kleinere populatie dan verondersteld, niet gehaald.'

Tenslotte stelt de deskundige dat er in Overijssel opvallend weinig dassen voorkomen. 'Ook is Gelderland zeker niet de meest dichtbevolkte dassenprovincie. Limburg en Noord-Brabant kennen de hoogste dichtheid.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer