Fryslân pakt trekganzen aan

Leeuwarden - Provincie Fryslân pakt de komende twee jaar trekganzen aan. De winterrust gaat pas daarna van twee naar vier maanden. De provincie zet in op 10 procent schadevermindering aan gewassen.

Sybe JoostemaLTO Noord Fryslân is gematigd positief over het plan. ‘Het is een goede zaak dat de provincie nu tot daadwerkelijke actie overgaat. De bedoelingen zijn goed. Wij vinden het wel jammer dat er in het Friese ganzenplan meteen wordt genoemd dat over twee jaar de vier maanden winterrust ingaat. Laten we eerst de twee maanden winterrust evalueren’, reageert bestuurder Peet Sterkenburgh.
Gedeputeerde Staten van Fryslân hebben drie hoofdpunten omschreven in de nieuwe nota Friese Ganzenaanpak. Er komt een deelnemerspremie van 50 euro per hectare voor grondeigenaren in foerageergebieden, waar ganzen worden gedoogd. Deze vergoeding staat los van de standaardvergoeding voor gewasschade.

Brandganzen

Het tweede hoofdpunt is dat de brandgans als grootste schadeveroorzaker mag worden aangepakt. Als derde wordt in de komende twee seizoenen (2014/2015 en 2015/2016) ingezet op een kortere periode van twee maanden winterrust voor trekganzen. In de jaren daarna wordt dus de winterrust weer opgeschroefd naar vier maanden, mits blijkt dat de aanpak heeft gewerkt.
Gedeputeerde Johannes Kramer verwacht dat met deze aanpak de schade van de ganzen met 10 procent wordt teruggedrongen. ‘Het is nu zaak om de ganzenschade door deze maatregelen ook daadwerkelijk minder te maken.’
In Friesland zijn het vooral winterganzen die schade aan percelen toebrengen. In andere provincies zijn dat juist zomerganzen. Winterganzen zijn voor een deel beschermd. Er gelden internationale verplichtingen waarmee rekening wordt gehouden.
In december 2013 spatte het landelijke Ganzenakkoord uiteen en werd duidelijk dat elke provincie een eigen koers zou varen. De aanpak van provincie Fryslân werd begin mei al aangekondigd, nadat de onderhandelingen tussen maatschappelijke organisaties en de Friese partijen waren stukgelopen. Het breekpunt was toen al de duur van de winterrust.
‘De tijd begon erg te dringen’, aldus Sterkenburgh. ‘De beheerders en boeren moeten weten waar ze aan toe zijn.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer