Enge Wormer wordt weidenatuur

Wormer - In de droogmakerij Enge Wormer bij Wormer en Zaandijk wordt 140 van de 160 hectare landoppervlak omgezet van landbouwgrond in natuur, gericht op weidevogels en kruidenrijk gras.

Koen van Wijk
Er wordt hier bijna niet meer geboerd, want de bodem is te slap voor moderne agrarische bedrijfsvoering. Een koppel melkkoeien vertrapt de bodem binnen twee weken’, zegt voormalig veehouder Paul van der Well van het Natuurcollectief Enge Wormer. In dit collectief hebben alle grondeigenaren gezamenlijk een inrichtingsplan geschreven en intensief overleg gevoerd met de provincie.
De omzetting werd vrijdag officieel bekrachtigd door gedeputeerde Jaap Bond door het onthullen van een informatiebord in de Enge Wormer.
In het provinciale Programma Groen 2014-2018 is de Enge Wormer genoemd als kansrijk gebied voor de ontwikkeling van weidevogelgrasland en botanisch waardevol grasland, met behoud van het historische kavelpatroon. Er zitten nog levensvatbare populaties weidevogels.
Provincie Noord-Holland heeft de grondeigenaren een bijdrage toegekend voor de benodigde inrichtingsmaatregelen en voor de functieverandering van de grond van landbouw naar natuur. Met deze financiële tegemoetkomingen en de jaarlijkse beheervergoeding kunnen de eigenaren het natuurbeheer uitvoeren en wordt ook het historische kavelpatroon behouden. Van der Well: ‘De kosten zijn maar net gedekt. Dus we denken ook over het aantrekken van recreatie en toerisme via bijvoorbeeld Bed & Breakfast.’
Er zijn fosfaatbodemmonsters genomen om te bepalen binnen welke termijn verschraling van het grasland en dus toename van de hoeveelheid kruiden te voorzien zijn. Het maaibeheer wordt gecoördineerd om in de broedperiode alle graslengtes beschikbaar te hebben. De oevers worden hier en daar afgeschuind voor steltlopers.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer