Blauwe+bessen+zijn+gezond
© Willem Dijkema

Blauwe bessen zijn gezond

De kenners wisten het al, maar nu is het ook wetenschappelijk bewezen: blauwe bessen zijn gezond. Dat blijkt uit onderzoek van Universiteit Maastricht.

'Er is een causaal verband tussen de inname van blauwe bessen en gezondheid bevorderende effecten', stellen de onderzoekers van Universiteit Maastricht.

Samen met Plant Research International uit Wageningen voerden zij tussen 2008 en 2013 een onderzoek uit naar de bio-actieve stoffen van de diverse soorten blauwe bessen rassen.

Causaal verband

Naast het aangetoonde causale verband concluderen de onderzoekers dat consumptie van blauwe bessen helpt obesitas en diabetes te voorkomen.

Bio-actieve stoffen van blauwe bessen blijven stabiel tijdens opslag en verwerking en de antioxidantwaarden van de in Noord-Limburg geteelde rassen zijn zeer hoog.

Verder concluderen de onderzoekers dan consumptie van blauwe bessen kan bijdragen aan een verminderd risico op hart- en vaatziekten. Ook zou het eten van blauwe bessen bijdragen aan een verlaagd kankerrisico.

Pluspunt

'Juist omdat specifiek is aangetoond dat de rassen die de meeste Noord-Limburgse telers telen een hoge antioxidantwaarde bevatten, is deze conclusie natuurlijk wel een belangrijk pluspunt bij het vermarkten van ons product', stelt Hay Geurts, voorzitter van het Dutch Blueberry Collective (DBC).

Het onderzoek werd mede mogelijk gemaakt door Sun Berry International en enkele Noord-Limburgse blauwe bessen telers.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zaterdag
  12° / 0°
  10 %
 • Zondag
  11° / 1°
  10 %
 • Maandag
  12° / 0°
  10 %
Meer weer