Waardering van dierenwelzijn

Alom is er de roep om meer dierenwelzijn. Maar wat is dierenwelzijn nu precies en hoe meet je dat? Met de onderzoeken die donderdag werden gepresenteerd in Wageningen zijn heldere afspraken en definities weer een stapje dichterbij.

Ilona LesscherPas wanneer dierenwelzijn een transparant begrip is en te beoordelen is aan de hand van duidelijke criteria en betrouwbare instrumenten, kan het een waarde worden waar de markt mee uit de voeten kan, schrijft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Die gaf opdracht voor het meerjarig project ‘Waardering van dierenwelzijn’. Dat project is nu afgerond.
Voor varkens en pluimvee ligt er wat betreft dierenwelzijn al een stevige kennisbasis. Dat wordt nu vertaald naar integraal duurzame systemen, labels en concepten.
Han Swinkels, lector Duurzame Veehouderijketens aan de HAS Den Bosch en lid van de programmacommissie, juicht die ontwikkeling toe. ‘Als de markt het maar trekt; de consument wil er wel voor betalen.’
‘Waardevol’, kwalificeert Swinkels het project ‘Waardering van dierenwelzijn’. ‘De waarde van kennisontwikkeling moet niet worden onderschat. Het is een voorwaarde om te vernieuwen, ook al staat het soms ver van de praktijk. De permanente uitdaging is kennis te verbinden met kunde uit de praktijk.’ Scholen en praktijkcentra zoals het Varkens Innovatie Centrum (VIC)Sterksel spelen een belangrijke rol in het maken van die vertaalslag.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    10° / 3°
    50 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    20 %
  • Vrijdag
    11° / 4°
    70 %
Meer weer