LTO: nu door met lastenverlichting

De agrarische sector kan een belangrijke rol spelen bij het herstel van de Nederlandse economie. Maar dan moet het kabinet wel actie ondernemen om de concurrentiepositie te versterken.

Jan van LiereDat zegt Albert Jan Maat in reactie op de positieve vooruitzichten die De Nederlandsche Bank (DNB) deze week schetste voor de Nederlandse economie. Dit jaar is het nog kwakkelen met de economie, met een groei van niet meer dan 0,2 procent. Maar de komende jaren zet het herstel krachtiger door. DNB verwacht voor zowel 2015 als 2016 een groei van 1,6 procent.
Als die prognose uitkomt, wordt daarmee het hoogste groeitempo bereikt sinds het uitbreken van de kredietcrisis. ‘Het in Nederland gebruikelijke conjuncturele herstelpatroon - waarbij eerst de uitvoer aantrekt, dan de investeringen en daarna de particuliere consumptie - is in de raming zichtbaar’, zo vat DNB samen.
Maat noemt het van groot belang om nu ‘koers te houden’. De bedrijfsinvesteringen zijn sinds medio vorig jaar aangetrokken. ‘Het vertrouwen bij zowel consumenten als ondernemers neemt weer toe. Dus ik moedig het kabinet aan: ga vooral door op de weg naar meer concurrentiekracht van het bedrijfsleven.’

Effect

In dit verband is de LTO-voorzitter te spreken over het schrappen van de plannen om de leidingwaterbelasting verder te verhogen. Staatssecretaris Eric Wiebes liet vorige week weten dat hij er niet mee doorgaat. Hij erkent de bezwaren uit het bedrijfsleven.
‘De gezamenlijke opstelling van de ondernemersorganisaties heeft effect gehad’, stelt Maat vast. Hij ziet het als een signaal om ook andere maatregelen te heroverwegen. Hij noemt de verhoging van de assurantiebelasting als een van de maatregelen die de concurrentiepositie van het bedrijfsleven schaadt.
‘Nu er wat meer budgettaire ruimte komt, zou die ook geschrapt moeten worden. De agrarische sector wil investeren en bijdragen aan de groei van de economie. Het schrappen van extra lasten helpt daaraan mee.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer